Eksperter advarer: Det er farligt at drikke for meget vand

Sol Stoffregen

394 uger siden

|

02/12/2016
En 59-årig kvinde tog en ‘vandoverdosis’ og blev meget syg.

Dagens topnyheder

Normalt plejer læger (og mødre) at advare mod at drikke for lidt vand, men nu slår britiske læger alarm på grund af folk, der drikker for meget vand.

Det sker efter en unavngiven 59-årig kvinde blev indlagt på King’s College Hospital i London efter en vandoverdosis. Kvinden havde drukket så meget vand, at hun blev alvorligt syg, skriver Daily Mail.

Ifølge den uheldige kvinde havde hun fået at vide af sin egen læge, at hun skulle drikke masser af vand, fordi hun havde symptomer på blærebetændelse. Det råd tog den 59-årige lidt for alvorligt, og hver halve time skyllede hun et stort glas vand ned. 

Pludselig blev hun dårlig og forvirret og endte på hospitalet, hvor lægerne opdagede, at hun havde et livstruende lav saltniveau i sit blod, hvilket er et typisk tegn på at have drukket alt for meget vand på kort tid. Et unormalt saltniveau vil i 30 procent af tilfældene ende med døden. 

Symptomerne på en vandoverdosis er som regel kvalme, opkast og hovedpine, men i de alvorligste tilfælde kan personen få kramper og gå i koma for til sidst at dø.

Den 59-årige kvinde var heldig at overleve. I et andre tilfælde går det langt værre, og flere dødsfald menes at være forårsaget af overforbrug af vand. Fx mistede en ung kvinde livet, da hun drak voldsomme mængder vand og fik en mave-tarm-infektion.

Det tog en uge, inden den 59-årige kvinde følte sig normal igen, og endnu en uge før end hun holdt op med at være ubeskrivelig træt.

Det store spørgsmål er så, hvor meget vand bør man egentlig drikke? Læge og formand for klinisk innovation og forskning på Royal College, har følgende svar på spørgsmålet:

- Vi vil opfordre patienter til at drikke mere, hvis de har symptomer på dehydrering, såsom de føler sig tørstige - også i varmt vejr og under træning - eller har mørk urin. Der er ingen præcis anbefaling om, hvor meget vand folk skal drikke for at forblive sunde, men det vigtigste er at holde sig hydreret - og klar urin er en god indikation på dette, forklarer han.