Sover du mere end 8 timer om natten? Så risikerer du at dø tidligere

Foto: Shutterstock

Et nyt studie viser, at der kan være livsfarligt at sove for meget.

Der er ikke mange ting, der er mere tilfredsstillende end at slå vækkeuret fra, vende sig om på siden og sove videre, til man vågner frisk og veludhvilet.

Desværre er der dårligt nyt for de personer, der elsker at sove længe og som helst skal have over otte timers nattesøvn. Ifølge en række forskere kan man nemlig udvikle voldsomme søvnforstyrrelser, der kan ende med at blive fatale. Det skriver britiske The Sun.

Det er en flok forskere fra Keele University, der har analyseret søvnmønstre hos intet mindre end tre millioner mennesker i årerne 1970-2017.

Læs også

Ekspert: Sådan kan du se, om din kat virkelig elsker dig

Siden har også forskere fra universiteter i Manchester, Leeds og East Anglia dykket ned i tallene og er nået frem til samme konklusion; at personer, der sover mere end otte timer om dagen, har 44 procent større risiko for at udvikle hjertesygdommen, end dem som sover mellem seks og otte timer om dagen.

Det hænger sammen med, at for meget søvn i længden forstyrrer vores vejrtrækning, og det kan i sidste ende resultere i søvnapnø og hjertekarsygdomme.

- Vores forsking har en vigtig folkesundhedseffekt, da den viser, at overdreven søvn kan lede til en forhøjet risiko for hjertesygdomme, forklarer den ledende forsker Chun Shing Kwok

Læs også

Kvinde fra Falster fik sit livs chok: Uventet gæst lå på hendes køkkengulv

- Hvis man opdager overdrevne søvnmønstre (hos en person, red.) - især af længere varighed på otte timer eller mere, så bør læger overveje at screene vedkommende for kardiovaskulær sygdomme og obstruktiv søvnapnø (gentagne kvælningsanfald under søvn, red.)

Det er i forvejen deokumenteret, at ubehandlet søvnapnø er en stor belastning af hjerte og kar, da det øger risikoen for forhøjet blodtryk. På langt sigt kan lidelsen give en øget forekomst af hjerneblødninger og blodpropper i hjertet, og det samme kan altså for meget søvn, fastslår forskerne.

Det er ikke lykkes at fastslår, hvordan for meget søvn præcis kan gå ud over hjertet, men tidligere undersøgelser har peget på, at det skyldes langvarig inaktivitet under søvn.

 

Dagens Gossip