Farmaceut afslører den bedste kost til at reducere gigt, inflammation og lindre ledsmerter

Skrevet af Nicolai Busekist

05/03/2024
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En farmaceut har delt en række gode råd til at lindre smerter forbundet med gigt - og det handler om din kost.

Dagens topnyheder

Hvis du kæmper med gigt, har en farmaceut delt en række råd, der kan hjælpe med at lindre dine smerter. Der er mange danskere, der lider af gigt, hvilket kan få dine led til at gøre ondt og føles stive. Det kan også gøre det svært at bevæge sig rundt.

Der findes desværre ikke en kur mod gigt, men der findes måder, hvorpå du kan reducere risikoen for at få det. Ligeledes er der også måder at lindre smerten på.

Farmaceut og ekspert Mark Burdon har ifølge Gloucestershire Live forsket i smerter i led og muskler, og han har et bud på, hvordan man kan opnå dette.

"Kost har en indvirkning på gigtsmerter gennem en effekt på inflammation," siger han.

Han foreslår også, at man lever efter en såkaldt middelhavsdiæt. Det kan nemlig hjælpe med at stoppe inflammation.

"En anti-inflammatorisk diæt reducerer inflammatoriske markører i blodet og kan reducere smerte," siger han.

Han siger også, at det at spise på denne måde har vist sig at sænke inflammation på grund af den måde, det virker i kroppen. Mark nævner også, at 'en sund anti-inflammatorisk kost bidrager til evnen til at opretholde en sund vægt'.

Han advarer også om, at for meget fedt kan forårsage inflammation. Det er især tilfældet, hvis du har for meget fedt omkring maven. Derfor er det vigtig at holde sin vægt nede.

Middelhavskosten indeholder masser af gode fedtstoffer, fuldkorn, frugt, grøntsager, bønner, nødder og frø. Denne diæt anbefales ofte af sundhedseksperter til tilstande som hjertesygdomme, højt kolesteroltal og højt blodtryk.

"Anti-inflammatorisk mad til gigt- og ledsmerter omfatter grøntsager og frugter, yoghurt og andre fermenterede fødevarer, bønner, bælgfrugter, fed fisk, ekstra jomfruolivenolie med moderate mængder af højt proteinindhold såsom fjerkræ, ost, æg, nødder og frø og små mængder magert rødt kød. Desuden spises søde fødevarer kun lejlighedsvis," lyder det fra ham.

En medicinsk undersøgelse i tidsskriftet Clinical Nutrition i bakker op hans råd. Undersøgelsen havde til formel at se nærmere på virkningerne af at følge en middelhavsdiæt i fire år. I alt deltog over 4.000 personer i denne undersøgelse.

"Overholdelse af en middelhavsdiæt er forbundet med en lavere risiko for smerteforværring og symptomatiske former for knæartrose. Overholdelse af en middelhavsdiæt har vist sig at være forbundet med reduceret inflammation gennem samme mekanisme," lyder det i undersøgelsen.

"For meget fedtvæv, især omkring maven, frigiver inflammatoriske mediatorer, der forårsager inflammation, så det er vigtigt at holde vægten på et sundt leje."

Mark advarer også om at spise visse fødevarer, hvis du har eller er i risiko for at få gigt. Hvis du lider af ledsmerter og er bekymret for, at du kan have gigt, bør du tale med din læge.

"Stærkt forarbejdet mad med højt indhold af mættet fedt og sukker øger inflammation og kan øge risikoen for gigtsmerter," siger han.