Flertal på Christiansborg: E-cigaretter må kun smage af tobak

Smag i e-cigaretter kan meget vel blive forbudt. Foto: Andreas Merrald/Ritzau Scanpix

Det plejer at dufte sødt, når man går forbi en person, der damper på en e-cigaret. Sådan vil det formentlig ikke være i fremtiden, da et flertal på Christianborg er enige i, at e-cigaretter kun må smage af tobak.

Da regeringen præsenterede deres nye finanslov for 2020, var en af punkterne, at cigaretter allerede fra næste år vil komme til at blive dyrere.

Generelt set har der været meget debat omkring cigaretter og sundhed i løbet af de seneste par år, men nu begynder debatten for alvor at blive skærpet til. Således vil et flertal på Christiansborg helt forbyde smag i de populære e-cigaretter, som rigtig mange unge benytter som et alternativ til rygning.

Læs også

Prisstigning på vej til mere end en million danskere

Må ikke længere smage sødt

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil i dag under et forhandlingsmøde præsentere en strategi, der særligt skal gøre op med rygning hos de unge.

Det skal blandt andet gøres ved, at man fuldstændig forbyder søde smage i e-cigaretter, og kun tillade, at røgen må smage af tobak.

“Vi ved, at smagene er den primære grund til, at børn og unge prøver e-cigaretter, og de bliver lynhurtigt afhængige. Vi kan se, at det er en direkte vej ind i i rygning, som er vores største dræber. Det skal vi gøre noget ved. Og derfor skal vi have fjernet alle andre smagsstoffer end tobakssmagen fra e-cigaretter,” fortæller sundhedsministeren ifølge Politiken.

Læs også

Så er det afgjort: Det kommer cigaretter til at koste

Politiken henviser til en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, som blandt andet viser, at 13 % af drenge på 15-årig har dampet på en e-cigaret i løbet af den seneste måned, mens knap 33 % har prøvet at dampe på en e-cigaret.

Der er stor sandsynlighed for, at forslaget ender med at gå igennem. Der er nemlig et flertal blandt regeringens partier for, at de søde smage i e-cigaretter skal forbydes.

Politiken har citeret forskeren Charlotta Pisinger, som fortæller, at der er 2-3 gange større sandsynlighed for, at unge begynder at ryge cigaretter, hvis de først ryger e-cigaretter.

Læs også

Kun i dag: Her kan du få en gratis iPhone eller 500 kroner

 

 

Dagens Gossip