Første receptpligtige slankepiller i ti år introduceres på det danske marked

Skrevet af webmaster

04/04/2018
Slanke-medicinen Mysimba er nu tilgængelig i Danmark efter EU-kommissionens første godkendelse af receptpligtige antifedme-piller i ti år.

Mest læste i dag

Patienterne tolererer generelt tabletkuren godt, og 50 procent af dem opnår vægttab på over ti procent efter et års behandling.

Mysimba-pillen anvendes sammen med diæt og øget motion hos svært overvægtige voksne (BMI 30 eller derover). Den anvendes ligeledes hos overvægtige (BMI mellem 27 og 30) med vægtrelaterede komplikationer såsom sukkersyge, abnormt højt fedtindhold i blodet eller for højt blodtryk.

Behovet for hjælp til vægttab har aldrig været større i Danmark. Ifølge nye tal fra Sundhedsstyrelsen er overvægt nu mere almindeligt end normalvægt blandt voksne danskere. 51 procent af den voksne danske befolkning er overvægtige - 16 procent er svært overvægtige. Derfor bydes medicinen også velkommen af fedme-eksperter.

"Svær overvægt er vanskelig at behandle. Derfor er det positivt, når der kommer ny medicin på markedet.

Forskellige individuelle faktorer spiller desuden ind og gør vægttab vanskeligt for den enkelte person. Derfor er der også behov for lægemidler med forskellige virkningsmekanismer,” siger Bjørn Richelsen, professor ved Aarhus Universitet og en af landets førende eksperter inden for ernæring og fedme.

Professor, dr.med. Arne Astrup har vurderet studier af Mysimba for det videnskabelige tidskrift The Lancet. Han tror også, at den nye medicin kan hjælpe svært overvægtige. 

"Mysimba opfylder klart et behov ved at være i tabletform. Fokus på kostomlægning og motion kan ikke alene hjælpe alle de svært overvægtige med et behandlingsbehov," siger Arne Astrup, der er institutleder for Institut for Idræt og Ernæring ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. 

Siden 2015 har lægerne haft mulighed for at udskrive Novo Nordisks slanke-medicin Saxenda til overvægtige. Det skal injiceres dagligt med sprøjte og bruger et andet aktivt stof end Mysimba. Hos firmaet bag lanceringen af Mysimba glæder man sig over at udvide behandlingspaletten.  

”Danskere med alvorlige vægtproblemer får nu et ekstra redskab i kampen mod overvægt. Det er vi stolte over,” siger Tom Rönnlund, direktør i Navamedic, som distribuerer Mysimba. 

Hver anden patient tabte sig mindst ti procent
Mysimba virker ikke lige godt på alle patienter. Behandling med Mysimba afbrydes efter 16 uger, hvis patienterne ikke har tabt mindst fem procent af deres initiale kropsvægt. 51 procent af patienterne i det kliniske testprogram tabte sig tilstrækkeligt til at behandling kunne betragtes som succesfuld. 

Af patienterne, der fortsatte behandlingen, oplevede 55 procent et vægttab på ti procent eller mere.

Ud over vægttab sås forbedringer i lipidprofil sammenlignet med placebo i alle fase 3-studierne – en indikator på nedsat risiko for hjertesygdomme. Der ses endvidere signifikante forbedringer af HbA1c, sammenlignet med placebo.

Mysimba er et kombinationspræparat med to velkendte, aktive stoffer - naltrexon og bupropion. Disse stoffer påvirker henholdsvis sultcenteret og belønningssystemet i hjernen. Bupropion stimulerer særlige neuroner i sultcenteret i den forreste del af mellemhjernen, som menes at have betydning for appetitregulering og energibalance. Naltrexon forstærker og forlænger bupropions effekt. Den nøjagtige neuro-kemiske effekt af naltrexon/bupropion er dog endnu ikke nøjagtigt klarlagt.

I USA sælges Mysimba under navnet Contrave og er markedsleder inden for segmentet. Der er udskrevet over to millioner recepter på Mysimba på verdensplan.

For flere artikler om sundhed og velvære besøg vores guide.