Forskellen på nældefeber og helvedesild – og hvordan du kan behandle dem

webmaster

383 uger siden

|

05/05/2017
Sundhed
Nældefeber
Foto: Shutterstock
Mange danskere oplever irriteret og oprørt hud, og i nogle tilfælde kan det være både enormt smertefuldt. Hvis du skulle være uheldig, kan du være ramt af enten nældefeber eller helvedesild, som kan give stærk og vedvarende ubehag og smerte.

Dagens topnyheder

Vi forklarer her forskellen mellem de to, og hjælper dig med at lindre og behandle dit udslæt.

Hvad er nældefeber?

Nældefeber er en stærkt generende hudlidelse der ofte vil komme af en allergisk reaktion, og kan ramme alle. Ca. 20% af befolkningen vil opleve enten forbigående eller kronisk nældefeber, som, selvom det er ubehageligt, både kan lindres og behandles. 

Der er ingen grund til panik, da lidelsen ikke er smitsom, og oftest vil gå i sig selv i løbet af et tidsrum på et par timer, og op til et døgn. Varer den længere tid, op til flere uger, skal man søge læge, og varer den længere end 6 uger, kaldes det kronisk nældefeber. Det er dog en god idé at være opmærksom på årsagen, da du sagtens kan opleve at lidelsen efterfølgende vender tilbage.

Hvad er helvedesild?

Helvedesild  er en anden, og mere alvorlig hudlidelse. Den kommer af en herpesvirus, der sætter sig i nervebanerne efter at man som barn har haft skoldkopper, og rammer oftest mennesker i, eller over, 50-60-års alderen. Den viser sig som et udslæt der giver sviende blærer i huden, som efter et stykke danner skorper, der efter 2-3 uger vil falde af. Smerterne vil oftest toppe efter en uges tid, men kan vare ved i uger eller måneder, og i nogle tilfælde, flere år. Når skaderne varer så længe, er det fordi virussen har gjort skade på nervebanerne, hvilket kan være en langvarig og ubehagelig affære.

Hvordan kan de behandles?

I de fleste tilfælde vil nældefeber opstå ifm. allergi, men man kan også opleve at det udløses psykisk – eksempelvis af stress. I så fald er det naturligvis en god idé at undgå stressudløsende faktorer, men hvis udløseren skulle være et allergen, vil symptomerne kunne dæmpes ved brug af antihistaminerne, og lindres med koldt vand.

Helvedesild er dog ikke noget man kan sikre sig imod, hvis man som barn har haft skoldkoppevirussen. Du kan, som voksen, vaccineres imod sygdommen, hvilket halverer risikoen, og kan mindske ubehag, men altså ikke vide dig fuldstændig sikker. Sygdommen kan desuden smitte indtil blærerne er faldet af. Du kan læse mere om gode råd til behandling af helvedesild her og om nældefeber på dette link.