Forskere advarer: Denne dårlige vane under dynen, fordobler risiko for dødelig sygdom

27/02/2018 09:15

Emil Ryttergaard

Sundhed
Det er ikke ufarlig ikke at få nok søvn om natten. Foto: Shutterstock
Det er ikke ufarlig ikke at få nok søvn om natten. Foto: Shutterstock
Det kan være rigtig farligt for helbreddet, hvis nattesøvnen udebliver, advarer forskere.

Mest læste i dag

Der skal helst lige gå et par minutter, inden kollegaerne siger noget, og det virker som et sandt mirakel at man overhovedet fik tøj på her til morgen.  

Har man sovet dårligt, så er man i et muggent humør, og det kræver mindst to kopper kaffe, inden at hjernecellerne fungerer nogenlunde.

Den dårlige nattesøvn kan ramme enhver, men faktisk kan den udeblivende nattesøvn være farligt for helbredet, skriver Mirror.  

Hvis man ofte vågner midt om natten eller vender og drejer sig meget i søvne, så har en gruppe japanske forskere fundet ud af, at det fordobler risikoen for dødelige hjertekarsygdomme.

Den japanske forskere undersøgte søvnmønstrerne hos 13.000 ældre, og de forsøgspersonerne, der vågnede om natten eller vendte og drejede sig, havde dobbelt så stor risiko for at blive ramt af et hjerteanfald og 37 procent højere risiko for at blive ramt af en blodprop.

- Vores resultater understøtter, at dårlig søvn kan føre til hjertekarsygdomme. Dårlig søvn hos patienter med iskæmisk hjertesygdom (fælles betegnelse for hjertesygdomme, red.)  kan karakteriseres ved kortere søvn og korte øjeblikke ved at vågne op, siger læge og ledende forsker Nobuo Sasaki fra Hiroshima University til avisen.

Den seneste undersøgelse får opbakning af den britiske hjerteforening, hvor at den dårlige søvn kan være en advarselslampe, der kræver et besøg hos lægen.

- Selvom at enkelt urolig nat ikke er skadelig for helbreddet, så kan det være et tegn på noget mere alvorligt, hvis det bliver normalt. At ændre kosten, skrue ned for alkoholindtaget og stresse af, skulle gerne hjælpe med at sikre en god nats søvn, siger Metin Avkiran, der er talsmand for British Heart Foundation til avisen.

Mand vil overraske kæreste med koncert af hendes yndlingsband: Fik et chok, da han så billetterne