Forskere advarer: Din mobil kan gøre dig blind

Foto: Shutterstock

En række forskere peger på, at det blålige lys fra din mobil eller computer kan skade dit syn og med tiden gøre dig blind.

Tusindvis af børn såvel som voksne bruger dagligt timevis på at sidde og kigge ind i skærmen på en mobiltelefon, en computer eller en iPad.

Nu advarer en række forskere dog mod at stirre for længe ind i det skarpe, blålige skær. Det skriver britiske Metro.

Det er forskere fra University of Toledo i USA, der har undersøgt den effekt, som lyset fra digitale skærme har på os mennesker, og resultatet af undersøgelsen er mildest talt foruroligende.

Læs også

Sover du mere end 8 timer om natten? Så risikerer du at dø tidligere

Forskerne har nemlig afsløret, at langvarig udsættelse for blåt lys kan udløse giftige molekyler, der bliver genereres i øjets lysfølsomheds-celler. Dette kan forårsage øjensygdommen makuladegeneration, der oftest rammer ældre mennesker.

Sygdommen indebærer aldersforandringer i den gule plet i øjet og forårsager nedsat synsskarphed og i værste fald blindhed.

En af grundene til at lyset fra din mobil eller computer er så farligt, er at blåt lys har en kortere bølgelængde og dermed mere energi i forhold til andre farver. Det er denne energi, der er med til at beskadige vores øjne.

Læs også

Derfor kan det skade din hund, når I leger boldlege

- Vi udsættes kontinuerligt for blåt lys, og øjets hornhinde og linse kan ikke blokere eller reflektere det, lyder det fra Ajith Karunarathne, der er assisterende professor på University of Toledo, inden han uddyber:

- Det er ingen hemmelighed, at blåt lys forringer vores syn ved at skade øjets nethinden. Vores undersøgelser har påvist, hvordan dette sker, og vi håber, at det fører til nye behandlingsformer, der kan sænke makuladegeneration som eksempelvis øjendråber, forklarer han.

Ajith Karunarathne fortæller samtidig, at aldersrelateret makuladegeneration er den primære årsag til blindhed i USA, og mens det ikke forårsaget et 100 procent mistet syn, så kan sygdommen alligevel gøre det meget vanskeligt at foretage sig dagligdags aktiviteter så som at læse eller genkende ansigter.

Læs også

Hvem ringer - Telefonen ringer og på skærmen står der et nummer, du ikke kender. Er det mon en ligegyldig telefonsælger i den anden ende, eller gemmer der sig et vigtigt opkald bag det ukendte nummer? Se, hvordan du finder svaret på spørgsmålet: Hvem ringer?

Mindsteløn - Her kan du se satser for mindstelønnen, som arbejdsgiver minimum skal betale. Mindsteløn afhænger af din alder og hvilke branche du arbejder i.

Dagens Gossip