Forskere advarer efter vild afsløring: Denne vane er farligere end rygning

Foto: Shutterstock

Når det kommer til livsstilssygdomme, er der en tendens , der er farligere end både rygning, diabetes og hjertesygdomme.

Vi får ofte at vide, at vi bør spise sundere, kvitte smøgerne, drikke mindre alhohol og være mere fysisk aktive.

Nu viser et nyt amerikansk studie imidlertid, at det sidste råd er det klart vigtigste, hvis vi ønsker at holde os sunde og raske og samtidig leve længst mulig. Det skriver CNN.

Det nye studie, der er foretaget af forskere på Cleveland Clinic i USA, viser nemlig, at en inaktiv og doven livsstil er værre for dit helbred end rygning, diabetes og hjerteproblemer.

Læs også

Leverpostej trækkes øjeblikkeligt tilbage - solgt i hele landet

Som en del af den grundige forskning er hele 122.007 patienter på Cleveland Clinic - et medicinsk behandlings- og videnscenter - blevet adspurgt og undersøgt i årerne mellem 1991 og 2014. Nu foreligger resultatet, og ifølge professor Wael Jaber, der er kardiolog på Cleveland Clinic og er en af bærende kræfter bag studiet, så er er resultatet ‘ekstremt overraskende’.

- At være ude af form på et løbebånd eller i en ‘exercise stress test’ (konditionstest, red.) er mere livsfarligt end at være hypertensiv, diabetiker eller ryger, forklarer Wael Jaber og tilføjer:

- Vi har aldrig set noget, så entydigt som det her.

Læs også

Benzinselskab efterlyser kunder: Kom til at blande diesel i benzintanken

Ifølge Wael Jaber skal det opsigtsvækkende resultat nu videreformidles til den brede befolkning, så det bliver almen kendt at ‘dét at være i dårlig form bør betragtes som ligeså stor en risikofaktor som hypertensiv, diabetes og rygning - hvis ikke større end dem alle tre.’

- Det bør næsten blive behandlet som en sygdom med en kur, og den kur hedder motion, lyder det.

Den nye og banebrydende forskning blev udgivet i fredags i journalen JAMA Network Open, og heri fremgår det blandt andet, at folk, der lever et stillesiddende liv, har tre gange så høj dødelighed som rygere.

Læs også

Farlig babylift trækkes tilbage: Flere børn udsat for åndenød

For at hjælpe de mange mennesker, der lider af dårlig kondition, bør man, ifølge forskerne bag undersøgelsen, tage nogle af de mange penge, der hvert år bruges på at behandle patienter med diabetes og i stedet bruge dem på at øge motionen blandt befolkningen.

- I stedet for at bruge enorme summer på at behandle sygdomme, burde vi opfordrer vores patienter og vores medborgere til at være aktive og motionere dagligt, lyder det fra lægen Jordan Metzl, der er forfatter til bogen ‘The Exercise Cure.’

I det nye studie har forskerne også aflivet myten om, at det kan medfører øget dødelighed at motionere for meget.

- Det er ikke farligt at dyrke rigtige meget motion eller fitness. I vores undersøgelse kan vi se, at selv dem der dyrker utrolig meget motion stadig har en lavere dødelighed, lyder det fra Wael Jaber.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip