Hver gang du spiser morgenmad, kan du være i gang med at indtage farlige ‘evighedskemikalier’, advarer forskere.
Lige nu læser andre
En ny undersøgelse fra Pesticide Action Network (PAN) Europe har fundet et giftigt ‘evighedskemikalie’ i forskellige morgenmadsprodukter.
Det syntetiske stof trifluoreddikesyre (TFA) stammer fra pesticider, der sprøjtes på afgrøder som hvede og majs. Bekymrende nok er TFA kendt for at have flere skadelige effekter på menneskers sundhed. Det omfatter påvirkning af luftvejene, leverfunktionen og udviklingen af fostre i livmoderen.
Selvom undersøgelsen ikke nævnte specifikke morgenmadsprodukter eller deres producenter, er TFA sandsynligvis udbredt – især i produkter, der indeholder hvede.
Angeliki Lysimachou, leder af forskning og politik hos PAN Europe, har forklaret, at pesticider, der indeholder TFA ‘hurtigst muligt skal forbydes’.
“Vi kan ikke tillade, at børn og gravide udsættes for kemikalier, som vi ved skader forplantningsevnen,” sagde hun ifølge Daily Mail.
Læs også
TFA hører til gruppen kendt som PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer), som er blevet kendt som såkaldte ‘evighedskemikalier’, fordi de er designet til ikke at blive nedbrudt i miljøet.
Studier har forbundet PFAS med infertilitet, adfærdsproblemer, fødselsdefekter, højt kolesteroltal og endda forskellige kræftformer, herunder nyre-, testikel- og æggestokkræft.
Denne undersøgelse – som fokuserede på TFA – analyserede 66 morgenmadsprodukter produkter solgt i 16 EU-lande, herunder Irland, Grækenland, Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland.
Ud over morgenmadsprodukter undersøgte forskerne også fuldkorns- og hvidt brød, pasta, croissanter, mel, rasp og kiks.
Samlet blev TFA fundet i 81,8 procent (54 ud af 66) af prøverne, med en gennemsnitlig TFA-koncentration på 78,9 mikrogram (µg) pr. kg.
Læs også
Morgenmadsprodukter købt i Irland var mest forurenede, da de bød på koncentrationer på 360 mikrogram (µg) pr. kg. De gennemsnitlige koncentrationer af TFA i irske morgenmadsprodukter var 107 gange højere end dem i postevand, der er en anden velkendt kilde til evighedskemikalier.
Højt på listen lå også belgisk fuldkornsbrød (340 µg/kg), hvedemel produceret i Tyskland (310 µg/kg), fransk baguette (210 µg/kg) og schweizisk Rauchbrot, der er en type mørkt brød (200 µg/kg).
Der var desuden 180 µg/kg i franske croissanter og 130 µg/kg i hollandske pepernoten (minder meget om pebernødder, red.), som er en populær snack i forbindelse med Sinterklaas (Sankt Nikolaus-dag, 5. december).
Interessant nok var hvedeprodukter markant mere forurenede (omkring 7,6 gange mere) end andre morgenmadsprodukter.
Det skyldes enten, at evighedskemikalier bruges i større mængder på hvede, eller at kemikalierne ‘ophobes lettere i hvedeplanter som følge af fysiologiske forskelle’, ifølge rapporten.
Læs også
I modsætning hertil havde produkter baseret på andre kornsorter, såsom rug, havre, majs og ris, betydeligt lavere gennemsnitlige TFA-koncentrationer.
Produkter uden spor af TFA omfattede chokoladevafler fra Bulgarien, rugbrød fra Ungarn og ladyfingers, men de var undtagelsen frem for reglen.
Eksperter advarer om, at fødevarer – ud over drikkevand – er den mest markante kilde til eksponering for TFA, som betragtes som en ætsende og persistent syre. TFA menes ifølge Daily Mail at skade menneskers reproduktionssystem, fertilitet samt foster- og børneudvikling.
Flere undersøgelser forbinder det også med nedsat sædkvalitet og negative effekter på skjoldbruskkirtlen, leveren og immunfunktionen. Indånding af TFA kan desuden irritere næse, hals og lunger og føre til hoste, hvæsen og åndenød.
Nogle ‘evighedskemikalier’ er endda blevet forbundet med kræft, men TFA er ikke blevet testet for kræftfremkaldende virkning.
Læs også
Eksperter frygter desuden, at resultaterne repræsenterer morgenmadsprodukter i hele den vestlige verden. Rapporten viser også, at vores kost er en væsentlig kilde til menneskers eksponering for disse kemikalier, siger forskerne.
De ønsker, at myndighederne fastsætter en langt mere beskyttende sikkerhedsgrænse for TFA og forbyder alle PFAS-pesticider og andre kilder til TFA.