Forskere: Gå sent i seng og sov bedre

Det kan ikke altid betale sig at gå tidligt i seng for at være frisk og i godt humør om morgenen, viser ny forskning.

Det er bedre at gå sent i seng, end at smutte under dynen tidligt – i hvert fald, hvis du har søvnproblemer og håber på at få en god nats søvn, der giver dig energi til dagen efter.

Sådan lyder det fra forskere, der har undersøgt kvaliteten af søvn blandt 62 raske testpersoner, skriver Today. 

Den ene gruppe testpersoner blev bedt om at gå sent i seng, mens den anden gruppe fik lov til at smutte til køjs tidligt.

Til gengæld blev de, der gik tidligt i seng, afholdt fra at falde i dyb søvn – en langsomt-bølget søvn så at sige, hvor åndedrættet bliver langsomt, kroppen slapper helt af, og hjerterytmen daler.

- Hvis søvnen bliver afbrudt flere gange i løbet af natten, så når du aldrig den dybe søvn, fortæller Patrick Finan, der er assisterende professor i psykiatri og adfærdsforskning samt en af forskerne bag studiet.

Pointen er, at man ifølge forskerne er lettere tilbøjelig til at sove dårligt, hvis man går i seng tidligere, end man er vant til. Det ødelægger med andre ord kvaliteten af søvnen, fordi man så har en øget tendens til at få en afbrudt søvn. 

Den dårlige søvn gør folk trætte, men det påvirker i høj grad også humøret, viser forskningen. 

Læs også: Syv videnskabelige grunde: Derfor skal du sove nøgen

Efterfølgende skulle testpersonerne således melde tilbage, hvordan deres humør var, efter nattens søvn.

Efter to dages test, viste det sig, at de personer, der fik en afbrudt søvn, havde 31 procent færre positive følelser og dermed et dårligere humør, end de, der fik lov til at gå sent i seng og sov kortere, men bedre.

Forskernes tip til en god nats søvn
Hvis du har søvnrproblemer, men vil have en god nats søvn er det derfor mindre vigtigt at gå tidligt i seng, men yderst vigtigt, at du:

- reelt er træt når du går i seng.

- Vågner du kort efter, du er gået i seng, så stå hellere op og lav noget, og gå først tilbage i seng, når du er træt igen.

- Udregn, hvor lang tid du sover ud af den tid, du er i sengen gennemsnitligt. Hvis du ligger i sengen i otte timer, men kun sover i seks, kan det være en ide at holde sig ude af sengen i de to timer, hvor du ikke sover. Dermed bliver du mere træt, men kvaliteten af dit søvn øges, forsikrer forskerne.

- Undlad dermed også at falde i snooze-fælden. Hvis du er træt om morgenen, fordi du har sovet dårligt, så tving dig selv til at stå op – du er måske mere træt i løbet af dagen, men i sidste ende vil det hjælpe dig med en god nats søvn senere.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip