Forside Sundhed Forskere hævder: Populær kost nedsætter risikoen for demens med en...

Forskere hævder: Populær kost nedsætter risikoen for demens med en fjerdedel

Thoughtful,Sad,Senior,trist,gammel,mand
Shutterstock.com

Denne populære kost har vist sig at nedsætte risikoen for demens med en fjerdedel – selv for personer i 70’erne.

Lige nu læser andre

En kost rig på bladgrøntsager, bær, nødder, olivenolie og fisk kan nedsætte din risiko for demens med 25 procent, ifølge forskere.

Kosten kaldes MIND-diæten – en forkortelse for Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay – og kombinerer forskellige elementer fra middelhavskosten med en markant reduktion af salt for at hjælpe med at kontrollere blodtrykket.

Amerikanske forskere, som har analyseret kostvanerne hos mere end 90.000 personer over en periode på ti år, fandt ud af, at dem, der fulgte MIND-diæten nøje, reducerede deres risiko for den forfærdelige sygdom med en fjerdedel – uanset i hvilken alder de begyndte.

Dr. Song-Yi Park, der er ernæringsekspert fra University of Hawaii og hovedforfatter på undersøgelsen, sagde, at resultaterne viser, hvor vigtig kost er i forebyggelsen af demens.

Læs også

“Sunde kostvaner i midten til slutningen af livet kan forebygge Alzheimers og beslægtede demenssygdomme. Det tyder på, at det aldrig er for sent at begynde at spise sundt,” siger hun ifølge Daily Mail.

Tidligere er de hukommelsesforbedrende effekter af kosten især set hos ældre kvinder.

En undersøgelse offentliggjort sidste år af forskere i Ohio viste en seks procents lavere risiko for kognitiv svækkelse blandt kvindelige deltagere, der fulgte diæten mest nøje – men ingen reduceret risiko for mænd, der gjorde det samme.

Den aktuelle undersøgelse, som blev præsenteret på årsmødet for American Society for Nutrition i Orlando, vurderede kostvanerne hos 93.000 mænd og kvinder i alderen 45 til 75 år. Deltagerne blev fulgt op ti år senere for at vurdere deres kost igen.

Analysen viste, at de mænd og kvinder, der fulgte MIND-diæten mest konsekvent, havde den laveste risiko for at udvikle demens. Dem, der forbedrede deres overholdelse af MIND-diæten i løbet af undersøgelsen, oplevede den største risikoreduktion – på hele 25 procent.

Resultaterne er foreløbige og er dog endnu ikke blevet offentliggjort og fagfællebedømt. En detaljeret oversigt over, hvordan forskerne målte deltagernes overholdelse af MIND-diæten, var ikke tilgængelig. Tidligere lignende studier har dog brugt et pointsystem, skriver Daily Mail.

For eksempel gives der point for at spise tre eller flere daglige portioner fuldkorn (som brune ris og havregryn) og seks eller flere ugentlige portioner af bladgrøntsager.

At spise færre end fire portioner rødt kød om ugen er også et nøgletræk ved diæten, hvilket også gør sig gældende for et maksimum på én ugentlig portion fastfood eller frituremad.

Forskere har tidligere hævdet, at de høje niveauer af antioxidanter i MIND-diæten kan beskytte hjernen mod skadelig inflammation, som bidrager til udviklingen af demens.

Op mod fire ud af ti demenstilfælde menes at skyldes livsstilsfaktorer såsom usund kost og manglende motion. Derfor er der en chance for, at du selv kan gøre noget for at undgå at blive ramt af den frygtede sygdom.

Læs også

Fandt du artiklen spændende? Del den her Del artiklen: