Forskere linker rygning til frygtet sygdom: Og nej - det er ikke kræft

Ny forskning peger på, at rygning i den grad kan resultere i svigtende hjernefunktion.

Det er almen kendt, at rygning er den faktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft.

Faktisk øger rygning risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer, ligesom de farlige cigaretter også kan føre til mange andre sygdomme.

En af disse sygdomme er demens. Det har flere års forskellige forskningsstudier peget på, og nu mener sydkoreanske forskere at kunne sætte tal på den uhyggelig kobling. Det skriver britiske Daily Mail.

Læs også

Vild teknik afsløret: Sådan falder du i søvn på bare 2 minutter

Det sydkoreanske studie har analyseret data fra tusindvis af demensramte og har fundet frem til, at rygere har 20 procent større risiko for at udvikle den frygtede hjernesygdom, end ikke-rygere, når de blive gamle.

I løbet af det seneste årti er flere og flere forskningsstudier nået frem til den samme kobling mellem rygning og demens, men det nyeste studie, der er blevt udført af forskere på Seoul National University, er eftersigende det mest præcise hidtil.

Læs også

Forskere: 6 kopper kaffe om dagen kan forlænge dit liv

- Et rygestop var tydeligt forbundet med nedsat demensrisikoen på lang sigt, lyder det fra forskningsleder, Sang Min Park, der tilføjer:

- Det indikerer, at rygere burde blive opmuntret til at stoppe for at drage fordel af den øgede risiko.

Læs også

Eksperter: Derfor er det en dårlig idé at sove på maven

Forskerne håber, at de med den skræmmende opdagelse kan være med til at få folk til at droppe smøgerne, så antallet af demensramte vil dale for fremtiden.

Forskerne havde til gengæld svært ved at gennemskue den præcise kobling mellem rygning og demens, men noget tyder på, at rygning kan ødelægge den grå substans i hjernen, der er vital for at lagre oplysninger.

 

Dagens Gossip