Forskere: Mænd kan have mande-pms

Det er ikke kun kvinder, der kan være ramt af ”dén tid på måneden”.

”Hvad?!”, tænker du måske. Men den er god nok: Mænd kan være undskyldt for at vrisse af dig, fordi du skifter kanal på TV’et, spiser det sidste stykke chokolade i skålen eller bare generelt "er irriterende".

Ligesom kvinder, kan mænd nemlig have hormonelle forstyrrelser, der påvirker humøret.

Faktisk melder en fjerdedel af mændene i en britisk undersøgelse, at de oplever at havde ”mande-menses”, skriver The Telegraph.

I en anden undersøgelse blandt 2.412 deltagere – halvdelen af dem kvinder – viser således, at 26 procent af mændene oplever at være trætte, får kramper og en øget følsomhed i perioder, der svarer til en kvindelig cyclus. De har simpelthel mande-meses eller mande-PMS.

(Det rette ord er egentlig IMS og ikke PMS, som vi kender det fra kvinder. IMS står for Irritabel Mande-Syndrom).

Læs også: Nu kommer der endelig et par boksershorts til mænd med menstruation: Og det er genialt

Professor Peter Schlegel, der er chef for Urologi-afdelingen ved 'New York-Presbyterian and Weill Cornell Medicine center', siger til Daily Beast, at:

- Mens kvinder har meget regulære hormonelle cyklusser med velkendte symptomer knyttet til disse, så har mænd også meget lignende hormonelle ændringer på en daglig basis. Testostoron-niveauet kan ændre sig til det firdobbelte i løbet af en dag hos yngre mænd. Det, vi ikke ved i dag, er, hvordan disse niveauer ændrer sig dag for dag eller uge for uge, siger han.

42 procent af kvinderne i undersøgelsen svarede, at de udmærket er klar over, at deres mænd kan lide af IMS, og at de derfor prøver at hjælpe deres mænd igennem det ved at ”mundre dem op” – et svar, mændene i øvrigt også giver, når de fortæller om deres muligheder for at hjælpe kvinder, der er ramt af PMS.

Læs også: Overraskende sex-forskning: Den her mandekrop vil kvinder allerhelst i seng med

Af de mænd, der led af IMS i undersøgelsen, svarede 56 procent, at de følte sig irritable i perioderne. 51 procent svarede, at de var mere trætte end normalt, mens 47 procent fik ”cravings”. 43 procent svarede, at de både var konstant sultne og lette at gøre kede af det.

De 33 procent kvinder, der svarede, at de ikke tror på, at mande-PMS findes, har sagt til deres partner, at de skulle tage sig sammen eller mande sig op.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip