Forskere: Rengøringsvanvid kan give børn dødelig sygdom

Foto: Shutterstock

Holder man sit hjem pinligt rent, så udsætter man faktisk sine små børn for fare, lyder det fra forskere.

Der skal ikke være pinligt rent i hjemmet, når man byder et nyt familiemedlem velkommen.

Faktisk kan det være meget farligt for små børns udvikling af immunforsvaret, konkluderer en ny kontroversiel undersøgelse.

Det er Institute of Cancer Research London, der har sammenholdt forskningsresultater for mere end 30 år og undersøgt årsagerne til akut lymfoblastisk leukæmi, og her viste sig en overraskende sammenhæng.

Forskere mener, at sygdommen ofte opstår i pinligt rene hjem, hvor spædbørn ikke er blevet udsat for harmløse bakterier, der har modnet deres immunforsvar, skriver Metro. 

Læs også

Kvinde sender hele familien billede af forlovelsesring: Så indser hun sin pinlige fejl

Forskerne mener at den aggressive form for leukæmi, der er en kræfttype, hvor cellerne angriber kroppens hvide blodceller, højest sandsynligt dannes i hos børn, der ikke udsættes for nok forskelligeartede bakterier.

Det gælder også børn, der ikke er blevet ammet, er enebørn, børn der er født ved kejsersnit eller som er blevet isoleret fra andre børn tidligt i opvæksten.

Man skal holde rengøringen i skak, når man byder et nyt barn velkommen. Foto: Shutterstock

Sygdommen er heldigvis sjælden i Danmark, men er den hyppigste form for leukæmi hos børn og ses hyppigst blandt børn i alderen tre til syv år. Hos voksne ses der kun cirka 50 tilfælde af den sjældne sygdom hvert år. 

Den seneste forskning er netop udkommet i tidsskriftet Nature Reviews Cancer, hvor at professor Mel Greaves dog forsikrer forældre om, at de ikke skal føle sig ansvarlige for deres børns sygdom, men foreslår at forældre hurtigt giver deres spædbarn kontakt til andre babyer og ikke går så højt op i små infektioner og sygdomme.

- Jeg håber, at den her forskning gør en virkelig forskel for børn. En af de vigtigste sammenhænge viser nemlig at de fleste tilfælde af leukæmi hos børn kan undgåes, siger Mel Greaves til avisen. 

Læs også

Prins Harry og Megan Markle overrasker med rørende gestus efter brylluppet

Men i sundhedsorganisationen Cancer Research UK vil man berolige forældre til børn med sygdommen om, at forskningen imidlertidig kun indikerer en mulig sammenhæng og ikke et endegyldigt bevis. 

- Den form for leukæmi er sjælden, og det er i øjeblikket ikke kendt, hvad eller om der er noget, der kan gøres for at forhindre det af enten læger eller forældre.

- Vi vil forsikre alle forældre til et barn, der har eller har haft leukæmi, at der ikke er noget, vi ved, kunne have været gjort for at forhindre deres sygdom, siger professor Charles Swanton, der er overlæge Cancer Research UK i en udtalelse til pressen. 

Familie sønderknust: Mor gjorde rent, men glemte livsvigtig detalje

 

Dagens Gossip