Glem dit nytårsforsæt: 10 gode grunde til at drikke øl

Skrevet af Mathias Madsen

05/01/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Januar er de gode vaners tid, og et populært nytårsforsæt er at stoppe med at drikke alkohol. Her får du 10 grunde til, at du godt kan blive ved med at drikke de gyldne dråber fra den grønne flaske.

Mest læste i dag

Mediet Sosialnytt har samlet 10 gode grunde til, at du med god samvittighed kan glemme dit nytårsforsæt og drikke løs af i hvert fald øl. 

Godt for nyrerne

En finsk undersøgelse har vist, at øl kan være godt for nyrerne, da det forebygger nyresten. 

Nedbringer LDL-Kolesterol

De fibre der findes i øl er gode for dit kolesteroltal, da det nedbringer mængden af LDL-kolesterol i kroppen, som ifølge Netdoktor er den 'lede' kolesterol, da det kan aflejres i blodkarrene og med tiden forsnævre dem og dermed øge risikoen for blodpropper.

Indeholder B-vitaminer

Øl indeholder mange forskellige B-vitaminer (B1, B2, B6 og B12), der er vigtige for kroppen, men desværre ofte er en mangelvare. For eksempel kan kroppen ikke selv producere B12-vitamin, og en mangel på vitaminet kan resultere i alvorlige skader på nerverne. 

Mange mennesker tager derfor piller som tilskud, men hvorfor ikke bare drikke en øl i stedet?

Styrker skelettet

Øl kan i moderate mængder styrke dit skelet. En undersøgelse lavet af Tufts University i USA viste, at ældre mennesker som drikker en til to øl om dagen har en stærkere knoglemasse, end dem som slet ikke drikker øl. 

Dog skal man huske, 'alt med måde'! Undersøgelsen viste nemlig også, at de som drak mere end to øl om dagen havde større risiko for knoglebrud. 

Kan gøre hjernen sundere

Et af de vigtigste organer i kroppen er uden tvivl hjernen, og den kan du simpelthen styrke ved at drikke øl - fantastisk, synes du ikke? 

En spansk undersøgelse fra 2007 har nemlig vist, at to øl om dagen kan forebygge Alzheimers sygdom og demens. 

Samtidig viste en anden undersøgelse fra 2005, at kvinder, som drikker omkring én genstand om dagen, har cirka 20% lavere risiko for at udvikle psykiske sygdomme, end kvinder som ikke drikker. 

Du føler dig yngre, når du drikker øl

Førnævnte undersøgelse fra 2005 viste også, at kvinder som drikker én genstand om dagen, i gennemsnit føler sig 18 måneder yngre, end kvinder som ikke drikker alkohol. 

Kan forebygge diabetes

Flere undersøgelser har vist, at et regelmæssigt indtag af øl nedsætter risikoen for at udvikle diabetes. Forskning fra Harvard University fastslår for eksempel, at midaldrende mænd, som drikker en til to øl om dagen, har 25% mindre risiko for at udvikle type 2 diabetes. 

Er godt for hjertet

Et af de organer i kroppen som er mindst ligeså vigtig som hjernen, det må være hjertet. Undersøgelser viser, at en moderat mængde øl kan hjælpe med at holde blodkarrene rene og sunde og derfor reducerer risikoen for at udvikle hjerteproblemer med helt op til 30%.

Gør dig glad

Den her kan næppe komme bag på nogen - man bliver glad af øl. Forskning viser, at så lidt som én spiseskefuld øl kan udløse endorfiner i hjernen, som gør dig gladere. 

Alkohol har generelt en positiv effekt på vores humør, men igen er det et spørgsmål om mængde, da for meget alkohol kan virke omvendt. Samtidig skal man huske på, at man sjældent er særlig glad med tømmermænd, og nogle siger derfor, at man 'låner' lykke fra i morgen, når man drikker og betaler tilbage, når man har tømmermænd. 

Forbedrer sexlivet

Den sidste grund kan måske undre de fleste, da mange mænd nok har prøvet at have lidt svært ved at præstere i sengen, hvis de har indtaget store mængder alkohol.

Øl indeholder dog fytoøstrogener, som kan hjælpe manden med at 'holde længere' i sengen og dermed potentielt forbedre samlejet. 

Man skal dog huske på, at de fleste af disse grunde kun passer ved et lavt til moderat indtag af øl, og at et stort alkoholforbrug kan være skadeligt for kroppen og sundheden.