Her er tidspunktet, hvor du lettest bliver syg

Sol Stoffregen

400 uger siden

|

13/11/2016
Nu er du advaret.

Dagens topnyheder

Man kan blive lagt ned af sygdom hele året rundt. Men der er et tidspunkt, hvor du er særlig udsat for at blive ramt af virus og bakterier.

Desværre står vi midt i suppedasen, for efteråret er det værst tænkelige tidspunkt i forhold til sygdom, især forkølelse, skriver det norske kvindemagasin KK.

Forklaringen er simpel, ifølge lægen Barbro Flage Braathen ved Volvat Medicinskcenter, som KK har talt med. Forkølelsen skyldes nemlig virus, som kan overleve i kulden, kombineret med at når efteråret kommer, er vi mere indendørs sammen med andre. På den måde spredes forkølelsesvirussen sig i en fart.

- I efteråret efter en lang sommerpause opsnapper vi nye virusser, som vi inficerer hinanden med, siger lægen til KK.

Sådan en virus går lige i slimhinderne i næsen og i de øvre luftveje og sætter sig som snot, og så følger rækken af uønskede herligheder: ondt i halsen, feber, hovedpine og hoste.

Det er, når forkølelsen er på sit højeste, og vi er mest ynkelige, at virus smitter.

- Du er mest smitsom de første 2-4 dage af forkølelsen. Efter dette er der kun lidt virus tilbage på slimhinderne, siger Barbro Flage Braathen til KK.

Hvis du vil forsøge at undgå at smitte alle omkring dig, hvad enten det er i hjemmet, på arbejdet eller i supermarkedet, så skal hygiejnen være i top. Vask hyppigt hænder og hold god afstand til andre, så dine utallige nys og host ikke rammer friske personer. 

Hvis du ikke har tænkt dig at isolere dig udenfor i garagen eller i skuret, men gerne vil undgå at blive ramt af efterårets virusser, så hold dig på lidt afstand af syge mennesker og pas på med at tage dine uvaskede hænder op til mund, næse og øjne.

Eller du kan også glæde dig til foråret, for her svinder forkølelserne bort af en helt naturlig årsag.  På dette tidspunkt har de fleste forkølelsesvirus cirkuleret så meget rundt, at alle har været ramt af dem, og derfor smitter de ikke så nemt mere.