Hver femte hund lider af slidgigt: Sådan passer du på din firbenede ven

Foto: Shutterstock

Hvis din hund nægter at gå op ad trapper, har svært ved at hoppe ind og ud af bilen eller op og ned fra sofaen, så kan det være, fordi den har ondt i leddene.

Veterinærklinikkæden Evidensia skriver ifølge Sosialnytt på sin hjemmeside, at mindst hver femte hund er ramt af slidgigt, som gør, at hunden helt naturligt vil få mindre lyst til bevægelse, såsom at hoppe ind og ud af en bil. 

Slidgigt er en kronisk ledsygdom, som giver hunden problemer i leddene, fordi der opstår en form for betændelse. Dette gør naturligvis, at hunden automatisk forsøger at begrænse aktiviteten i sine led for at reducere smerten.

Læs også

Kendispar fejrer deres forlovelse med bizart 'ritual'

Selvom det måske lyder logisk og smart, at begrænse aktiviteten i betændte led, så er det et problem, da der i et 'stillestående' led bliver dannet bindevæv i ledkapslen, og leddet bliver derfor stivere og stivere med tiden. 

På Evidensias hjemmeside kan man læse, at kroppen også danner knoglevæv omkring leddene for at reducere leddets bevægelse for at reducere smerter. Dette gør dog, at ledbrusken vil miste sine egenskaber, og overfladen, som normalt er glat, bliver ru, og den normale elasticitet forsvinder. 

Efter længere tid og i slemme tilfælde kan brusken med tiden forsvinde helt, der hvor belastningen er størst. Hele denne proces kaldes slidgigt. Slidgigt kan ramme hunde i alle aldre, men ligesom hos mennesker, stiger risikoen med alderen. 

Er man i tvivl om, hvorvidt ens hund har slidgigt, så kan man holde øje med følgende symptomer hos hunden: Mindre aktivitet, hunden nægter aktiviteter såsom at gå op ad trapper, hunden halter, hunden bruger længere tid end normalt på at rejse og lægge sig, hunden har tydelige smerter ved berøring af led. 

Smådyrsortopædkirurg, Dorthe Hansen, har udtalt til norske VG, at slidgigt oftest ses hos store og tunge hunderacer. Samtidig beroliger hun med, at lidelsen kan afhjælpes med operation, men hun påpeger dog, at der er flere råd, man bør afprøve inden. Her giver hun de fem bedste råd: 

  1. Sæt hunden på slankekur. En større vægt giver større belastning på leddene, og et vægttab kan derfor være løsningen.
  2. Dyrk motion med hunden, men pas på ikke at overbelaste leddene. At kaste med bolde eller pinde, som hunden skal fange, er en leg, som er hård for hundens led.
  3. Tag hunden til fysioterapi.
  4. Virker ovenstående ikke, så brug medicin. Der findes både receptpligtig og håndkøbs medicin på området, og det varierer, hvad der virker fra hund til hund. 
  5. Sidste udvej er operation, hvor hundens led kan blive erstattet.
    Læs også

    Blikkenslager hyldes: Hans hjertevarmende gestus vil få dit hjerte til at smelte

 

 

Dagens Gossip