Hvorfor får jeg åndenød efter spisning? Her er 6 årsager til vejrtrækningsproblemer

Foto: Shutterstock

Det kan lyde som noget alvorligt, hvis du får en følelse af åndenød, efter du har spist, men det er ikke altid tilfældet. Du kan oplevet dette symptom, hvis du spiser for hurtigt eller for meget. Det kan dog også skyldes noget langt mere alvorligt.

Derfor er det en god ide at diskutere det med din læge, for at finde den nøjagtige årsag bag dette problem.

6 Almindelige årsager til åndenød efter spisning

Du kan føle dig dårlig tilpas, efter du har spist, af mange forskellige årsager. Nogle af de mest almindelige årsager kan du læse om nedenunder. 

1.  Du spiser for meget eller for hurtigt

Din mave bliver forstørret, når du spiser store måltider eller sluger din mad for hurtigt. Du kan også føle dig oppustet, hvilket normalt er resultatet af at sluge for meget luft, imens du spiser.

Du oplever ubehag, når din forstørrede mave presser mod dit mellemgulv, hvilket igen gør det svært for dig at trække vejret ordentligt. Dit mellemgulv vil have mindre plads til at udvide sig på, men det skal stadig give din krop den samme mængde ilt, hvilket får dig til at føle, at du ikke kan trække vejret ordentligt.

Spis ganske enkelt med måde og synk din mad langsomt for at undgå dette problem.

Læs også

6 tegn din krop giver dig før et hjerteanfald

2.  Fødevareallergi

Det vil også føre til åndenød, hvis du spiser noget, du er allergisk overfor. Du får et  allergiangreb, når dit immunsystem overreagerer på en fødevare eller et stof i fødevaren. Selvom du kan være allergisk overfor enhver mad, så er der otte typer af fødevarer, der oftest er årsagen til allergi.

Listen indeholder trænødder, jordnødder, æg, hvede, mælk, fisk, skaldyr og soja. Visse frø som sennepfrø og sesamfrø kan også udløse en allergi reaktion. Visse frø som sennepfrø og sesamfrø kan også udløse en allergisk reaktion.

Det vil effektivt forhindre åndenød, hvis du begrænser indtaget af disse allergener eller fødevarer.

3.  Problemer med dine lunger eller luftveje 

Du kan opleve åndenød, efter du har spist, hvis du har et underliggende lungeproblem. Tilstoppede luftveje på grund af snot eller slim vil gøre det svært for luften at bevæge sig ind og ud af lungerne, hvilket får dig til at føle, at det er svært at trække vejret.

Du kan også have svært ved at trække vejret, når du har et astmaanfald. Brug af en spacer enhed sammen med din almindelige astma inhalator vil hjælpe med at bringe medicinen direkte til dine lunger for at lindre dine symptomer.

Infektion i lungerne eller lungebetændelse kan også forårsage hoste og åndenød. Antibiotika er m[den at behandle en sådan infektion. Hvis du allerede har KOL, kan din åndenød indikere, at din tilstand bliver værre. Andre alvorlige årsager til åndenød  er tumorer i spiserøret, luftrøret osv.

Sørg for at tale med din læge for at udelukke muligheden for at have alvorlige underliggende lungeproblemer.

4.  Gastroøsofageal reflukssygdom

GERD kan også være en årsag til åndenød, efter du har spist. Det er en tilstand, hvor dit nedre spiserør åbner sig for ofte eller forbliver delvist åbent hele tiden. Dette gør det muligt for din mavesyre og mad at bevæge sig op igen fra din mave og ind i dit  spiserør.

Det er ikke så alvorligt at opleve denne situation en gang imellem, men du lider af GERD, hvis din mavesyre bevæger sig op mere end to gange om ugen. Tilstanden forårsager flere symptomer og herunder åndenød, især efter du har spist noget.

Du kan også opleve en stram fornemmelse i din nedre brystkasse, såvel som i mellemgulvet, med tør hoste, hæshed, astma og besvær med at synke.

Kombinationen af medicin og livsstilsændringer vil medvirke til at holde symptomerne i skak.

5.  Arytmi

Navnet refererer til et uregelmæssigt hjerteslag. Tilstanden er ganske almindelig, men er normalt harmløs. Sygdommen producerer en række forskellige symptomer, herunder åndenød, lige efter du har spist.

Du bemærker muligvis ingen symptomer, hvis du har milde arytmier, men alvorlige arytmier kan forårsage specifikke symptomer, såsom udmattelse, hjertebanken, svimmelhed, brystsmerter og besvimelse. I nogle sjældne tilfælde kan arytmi også føre til ophørt hjerteslag eller hjertestop.

Behandlingsmulighederne omfatter medicin, operation og ændret livsstil.

Læs også

Ung kvinde har en uge tilbage at leve i - nu deler hun sidste hjerteskærende ønske

6.  Angstlidelser

Angstlidelser er typer af psykiske lidelser præget af paranoia, frygt, rastløshed og panik. Disse tegn på angstlidelser vil gøre det svært for dig at fungere normalt.

Du mærker muligvis forskellige symptomer i forskellige angstlidelser, såsom obsessiv-kompulsive lidelser, paniklidelser, fobier og generaliseret angst, men åndenød er oftest et almindeligt symptom på en agstlidelse.

Hvis din angst er forbundet med vægt eller andre diætrelaterede problemer, så kan måltider føre til åndenød og forårsage andre symptomer som kvalme, svimmelhed, brystsmerter og intens frygt.

Angstlidelser følges normalt af andre lidelser og denne liste omfatter anoreksi og andre psykiske sygdomme, såsom bulimi, depression og binge-spisning.

Dine behandlingsmuligheder vil afhænge af sværhedsgraden af dine symptomer og kan omfatte en kombination af medicin og alternative terapier.

Bemærk

Du bør søge øjeblikkelig lægehjælp, hvis du sammen med åndenød oplever andre symptomer såsom at hoste blod op, en tung hvæsende vejrtrækning og feber højere end 38 grader. Ring 112 øjeblikkeligt eller bed nogen om at køre dig på hospitalet. Kør ikke selv, når du oplever sådanne symptomer.

 

Dagens Gossip