Hvorfor får jeg tørre læber? Her er 8 årsager og hvad du kan gøre

webmaster

362 uger siden

|

02/08/2017
Sundhed
Hvorfor får jeg tørre læber
Foto: Tørre læber / Shutterstock
Problemet med tørre læber er meget almindeligt, især på bestemte tidspunkter. Det er ikke blot irriterende, det kan også forårsage smerte og ubehag.

Dagens topnyheder

Tørre læber er præget af forekomsten af revner, rødme, tørhed, øget følsomhed og afstødning af  huden. Det virker som om, det er svært at undgå, men det er det faktisk ikke! Tørre læber kan behandles med en række tips, som er meget lette at følge!

Hvorfor bliver dine læber tørre?

Det er ubehageligt at have tørre læber, men det bliver værre når andre symptomer, såsom revner, skalning og smerte opstår. Faktorer, som påvirker tørring og revner i læberne, er mange. Følgende er de vigtigste udløsere af tørre læber, som vil hjælpe dig med at klarlægge dine tvivl.

1. Dehydrering af kroppen

Dehydrering er en af de mest almindelige årsager til tørre læber. Læber har ingen talgkirtler, som resten af huden har, derfor er læberne mere tilbøjelige til at miste deres fugtighed. Hvis vejret er tørt, så er tendensen til at lide af tørre, revnede læber større. Du bør ikke vente med at drikke, til du bliver tørstig. Tørst er et sent tegn på dehydrering, så drik mindst 8 glas vand om dagen for at sikre, at dine læber er godt hydrerede.

2. Du fugter dine læber med tungen

Den vane, som mange mennesker har, med konstant at fugte sine læber med tungen gør kun manglen på vand værre. Det er kun effektivt i få sekunder at fugte læberne med spyt, idet spyttet fordamper og tørheden vender tilbage. Desuden vil du miste mere fugt fra læberne, når spyttet fordamper, så det ender med at forværre problemet. Hvis du har denne vane, så er det bedre at droppe den.

3. Mangel på beskyttelse

Du spurgte; ”hvorfor er mine læber så tørre”? Måske er årsagen manglende beskyttelse! I de følgende tilfælde bør du beskytte dine læber mere omhyggeligt: 

 •     I koldt vejr: Tør og kold vind forårsager tørre og revnede læber. Kontrasten fra en varm og tør atmosfære er også en faktor, der fører til tørre læber. Beskyt derfor dine læber i koldt vejr!
 •     Når det er varmt: Om sommeren er varmt vejr og tør vind almindelig. Desuden er der andre faktorer, der vil forårsage tørre læber, såsom øget eksponering til solen og dehydrerende drikkevarer. Af denne grund bør du beskytte dine læber korrekt om sommeren.
 •     Når du opholder dig ude i længere tid: Langvarig eksponering for vind, kulde og varme kombineret med udmattende sportsaktiviteter øger sandsynligheden for tørre læber. Hvis du ikke beskytter dine læber tilstrækkeligt under disse omstændigheder, vil dine læber helt sikkert blive særdeles tørre.

4. Irritanter

Nogle tandpastaer indeholder irritanter, der kan forårsage tørre læber. Denne ingrediens kaldes natriumlaurylsulfat. Undgå tandpastaer, der indeholder natriumlaurylsulfat. Vælg i stedet for et andet mærke eller tilbered en naturlig tandpasta. Nogle frugtsyrer, især citrusfrugter, fungerer også som irritanter for læberne. Desuden kan cinnamater, der anvendes i tyggegummi, slik eller tandpasta også irritere læberne. I disse tilfælde skal du kontrollere ingredienserne eller produktmærket, inden du køber dem.

5. Allergier

Nogle allergier kan ledsages af tørre læber, såsom allergier overfor kobolt og nikkel. I  nogle tandpastaer findes der guaiazulen og nogle læbestifter indeholder propylgallat eller phenylsalicylat, hvilket kan forårsage irritation og allergi. Undgå læbestifter og tandpasta med disse ingredienser. Visse fødevareingredienser såsom madfarvestoffer kan også medføre allergi og tørre læber. Hvis du ikke er sikker på hvilet allergen, du reagerer på, så bør du kontakte din læge.

6. Du trækker vejret gennem munden

Når du trækker vejret gennem munden, får dine læber mere kontakt med luften og vil derfor  lettere udtørre. Nogle tilstande og sygdomme får dig muligvis til at trække vejret gennem munden for eksempel søvnapnø, bihulebetændelse og forkølelse. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at konsultere din læge og modtage behandling.

7. Medicin

Visse lægemidler, der anvendes til behandling af depression, angst, smerte, svær acne, forkølelse og nasalallergier, forårsager ofte tørre læber som en bivirkning. Hvis du tvivler på, at dine tørre læber skyldes lægemidler, bør du kontakte din læge for at finde ud af, hvad årsagen er.

8. Mindre kendte årsager

Måske er årsagerne, der er nævnt ovenfor, ikke noget, der er relevant for dig og du spekulerer stadig på: ”hvorfor er mine læber så tørre”? Der er andre - knap så almindelige  årsager – til tørre læber

 •     Vitamin B12 mangel
 •     Niacin-mangel. Det forårsager revner især på mundens sider 
 •     Gærsvampinfektion
 •     Hypervitaminosis A
 •     Diabetes
 •     Visse blodforstyrrelser som Kawasaki sygdom
 •     Sjogrens syndrom: autoimmun sygdom, der manifesterer sig via forskellige symptomer, herunder tørre læber
 •     Makrocytose: tilstand præget af øget størrelse af blodceller
 •     Seksuelt overførte sygdomme (STD'er) såsom AIDS

Tips til behandling af tørre læber

1. Vælg passende læbeprodukter

Tænk din situstion igennem, før du køber læbepomade. Hvis du opholder dig meget udendørs, så vælg en med solcreme. Hvis du har haft problemer med revnede læber i længere tid, køb en balsam, der indeholder kakaosmør eller andre næringsstoffer. Hvis dine læber ser usunde ud, så bør du vælge en læbebalsam, der kan give dine læber en sund glød.

2. Brug en luftfugter om natten

Du kan købe en luftfugter i mange supermarkeder og på apotekerne. Tænd den om natten for at holde luftfugtigheden mellem 30 og 50%, det vil være effektivt – specielt om vinteren. På den måde øger du luftfugtigheden og forhindrer dermed at udtørre dine læber.

3. Brug en hud lotion

Brug af en hud lotion hjælper med at skabe en film, der holder på fugten, derfor kan det hjælpe med at forebygge og behandle problemet med tørre læber. De hud lotions, der indeholder ingredienser som sheasmør, vitamin E og kokosolie, er specielt  effektive.

4. Undgå visse fødevarer

Fødevarer med et højt indhold af syre eller andre irritante stoffer bør undgås. For eksempel er tomater meget høje i syre, så undgå at spise dem. Nogle andre irritante fødevarer, omfattende peberfrugter, mangoskræl og saucer, bør fjernes fra din kost.

Denne artikel bliver læst af rigtig mange mennesker hver måned. Hvis du har tips og tricks eller bare en kommentar, der kan hjælpe andre med deres tørre læber, så kommenter endelig nedenfor.