Hvornår skal man tage fiskeolie? Få svaret her

Foto: Shutterstock

Fiskeolie kan enten fås ved at spise fisk, eller via indtagelse af kosttilskud, der tilbyder rigelige mega-3 fedtsyrer.

Dette er især fremtrædende i laks, tun, makrel, multe, ansjoser, sardiner, ørred, sild, stør og sildefisk. Og fiskeolie kosttilskud bruger normalt disse ingredienser til at levere et bekvemt boost af omega-3 fedtsyrer. Men det kan være en vigtig ting at vide, hvornår du skal tage fiskeolie, for at nyde godt af de fleste fordele. Denne artikel vil gå i detaljer med dette emne samt give tips og forholdsregler.

Hvornår skal man tage fiskeolie?

Fiskolie og andre kosttilskud beriget med omega-3 fedtsyrer har vist sig at have kardiovaskulære fordele. Nogle mennesker synes måske, det er klogt at bruge  fiskeolie umiddelbart før motion, for at opnå disse kardiovaskulære fordele, men det modsatte er faktisk sandt. Det tager lang tid at fordøje fedt. Det menneskelige fordøjelsessystem er kun i stand til at fordøje10 g fedt pr. time, hvilket betyder, at hvis du tager fiskeolie umiddelbart før en træning, så vil det sandsynligvis føre til fordøjelsesbesvær og / eller halsbrand, irritabel tarmsyndrom, forstoppelse og diarré

Det bedste tidpunkt at tage fiskeolie på er sammen med dagens vigtigste måltid, når du også tager multivitamin. Hvis du ikke har et multivitamin, så kan du også tage fiskeolie sammen med D-vitamin. Dette er sandt, medmindre du spiser dit hovedmåltid umiddelbart før kraftig motion, i et sådant tilfælde bør du gemme dit fiskeoliesupplement til senere - sammen med din middag, når du er færdig med at træne eller udføre anden anstrengende fysisk aktivitet. Bare undgå at tage det før udmattende aktivitet.

Tal med din læge, inden du tager fiskeolie. Selvom fiskeolie kan købes uden recept, så vil det stadig være klogt at tale med en sundhedskyndig person, inden du begynder et forløb med fiskeolie, om mulige bivirkninger og det bedste tidspunkt at tage det på.

Hvornår man skal tage fiskolie for at behandle visse tilstande, kan også være en bekymring for mange mennesker. Da fedtsyre-EPA ofte har en stærk effekt på triglyceridniveauer (et fedtrigt måltid får dine triglyceridniveauer til at stige), kan det være gavnligt ved behandling af hjertekar-problemer, kognitive problemer og endda problemer med blodsukkerniveauet. Følg lægens instrukser om tidspunkt og hyppighed for at tage det; Oftest vil du blive bedt om at sprede det ud, hvis du skal tage mere end 1 kapsel om dagen.

Sådan tager du fiskolie 

Når nu du kender til problematikken omkring, hvornår man skal tage fiskeolien, så kommer her det næste: Hvordan tager man fiskeolie på en sikker måde, imens man nyder godt af de fleste fordele.

1. Metoder til at tage fiskeolie med

Fiskeolie virker bedst, når det indtages i forbindelse med et måltid. Olien kommer oftest i form af en kapsel, som skal sluges hel i stedet for at blive tygget, delt eller punkteret. Du bør altid følge brugsanvisningerne på etiketten eller vejledningen fra din læge. Og forsøg ikke at bruge for meget eller for lidt, da du så næppe vil modtage den ønskede effekt. Det er vigtigt at huske, at fiskeolie fungerer bedst som en del af et behandlingsprogram, som omfatter motion, kost og vægtkontrol.

2. Tips og forholdsregler

Frossen fiskeolie er en af mulighederne. Nogle fiskeolieprodukter kan fryses, hvilket kan reducere fiskens lugt og mulige bivirkninger. Når du først har fundet ud af, hvornår du skal tage fiskeolie, så kan du opbevare den i fryseren, tag en kapsel, når du planlægger at tage tilskuddet. Du skal bare sluge den hel, mens den stadig er frossen. Husk at sikre dig, at det købte produkt kan fryses, hvilket kan være angivet på emballagen / beholderen. Hvis du er i tvivl, er det måske bedst ikke at fryse dem, bare for at være sikker.

Undgå at tage fiskeolie i store mængder. Da den kan fungere som en blodfortynder, så kan fiskeolien påvirke blodpropper og endda forårsage intern blødning, når den indtages i store mængder.

Undgå visse lægemidler. Der er også visse lægemidler, der ikke bør tages sammen med fiskeolie, såsom aspirin og warfarin. Tal med en sundhedskyndig person, da det  vil give dig mulighed for at finde ud af, hvorvidt fiskeolie er rigtigt for dig, og undgå eventuelle uønskede komplikationer.

3. Der er flere ting, du bør vide

Fiskolie indeholder omega fedtsyrerne EPA og DHA, som begge giver mange fordele for kroppen. Der er tydelige beviser for, at disse fedtsyrer har yderst gavnlige hjertekar-effekter, og de kan endda hjælpe med kognitive lidelser, såsom bipolar lidelse, ADHD og depression.

Fiskolie kan virke blodfortyndende og forårsage uønskede bivirkninger, som f.eks. ovennævnte interne blødninger, hvilket kan skyldes overforbrug. Desuden oxideres fiskeolie, hvilket kan forårsage betændelse, når det møder dit fordøjelsessystem.

 

Dagens Gossip