Kroppen advarer dig mod brystkræft: Her er fem tegn du aldrig må ignorere

Foto: Shutterstock.

Brystkræft er den mest hyppige form for kræft blandt kvinder. Her er fem tegn, du ikke må ignorere

Hvert år rammes cirka 4700 personer i Danmark af brystkræft, og det er den mest hyppige form for kræftsygdom blandt kvinder. 

Så selvom du måske tænker, at brystkræft er noget, der rammer andre, bør du alligevel holde et vågent øje med signalerne på brystkræft. 

I modsætning til andre kræftformer, kan du heldigvis beskytte dig selv mod brystkræft, hvis du er opmærksom og bliver behandlet i tide. Den svenske side kampenmotcancer.se kommer her med fem tidligere symptomer på brystkræft, du ikke må ignorere. 

Læs også

Ung pige troede hun var gravid: Så fødte hun noget uventet på toilettet

1. Kontroller dine bryster ofte:

Det er først og fremmest vigtigt, at du undersøger dig selv og lærer dine bryster at kende, som er en forudsætning for, at du kan opdage eventuelle ændringer.

Du bør både kontrollere dine bryster og dine armhuler regelmæssigt, og hvis du mærker nogle ændringer, skal du kontakte din læge. 

2: Hold øje med, hvad du leder efter: 

Når du skal vænne dig til at kontrollere dine bryster regelmæssigt, er det selvfølgelig en god ide at vide, hvad du skal kigge efter.

Du skal først og fremmest være opmærksom på klumper i dine bryster. 

Klumperne betyder ikke nødvendigvis, at du har brystkræft. De kan forekomme i forskellige varianter. De kan også skyldes infektoner, arvæv, eller en cyste, som normalt er ufarlige. 

Men netop derfor er det utrolig vigtigt, at du undersøger dine bryster regelmæssigt, så du ved, hvordan dine bryster normalt mærkes, og så du dermed kan fornemme ændringer. 

En kræftknude er normalt hård, vanskelig at bevæge og gør ikke som udgangspunkt ondt, når man klemmer dem. Den kan forekomme i både brystet og i armhulen. 

3. Kontroller huden på dine bryster:

Det er ikke kun inde i brystet, du skal være opmærksom på ændringer. Også udenpå er det vigtigt at være opmærksom. Blandt andet skal du se efter, om huden er rynket, ekstra tyk, rød, eller hvis brystet er hævet eller ømt i længere tid, som også kan være et tegn på brystkræft. 

Læs også

Brun uden sol: Nyt produkt kan gøre dig brun uden at skade huden

4. Tjek dine brystvorter:

Du skal også kontrollere dine brystvorter, og hvis du oplever noget af følgende, skal du straks kontakte din læge: Smerte, rødme, hård hudl, indadvendte brystvorter, eller væske, som ikke er modermælk. 

5. Få din læge til at give dig et tjek:

Uanset om du er til lægen på grund af dit årlige sundhedstjek, eller hvis du er til lægen på grund af noget helt andet, bør du altid bede din læge om at tjekke dine bryster for at være på den sikre side. 

Men hvis du er den mindste smule bekymret eller føler ændringer, bør du altid kontakte din læge og få en undersøgelse. 

Tatovering i øjet gik fuldstændig galt: Nu har modellen fået dårlige nyheder

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip