Nyt studie om snus: Så farligt er det

Foto: Melissa Kühn Hjerrild/Politiken/Ritzau Scanpix

Mange unge danskere har taget en 'skandinavisk' dille til sig, men ifølge en ny undersøgelse er det en farlig en af slagsen.

I løbet af de seneste to år har danskere virkelig taget en ‘ny’ dille til sig. Snus. I vores naboland Sverige har det i mange år været helt normalt at tage snus i stedet for at ryge, men her i Danmark har der ikke på samme måde været tradition for det.

Dillen har dog ramt Danmark, og det er særligt de unge, der nyder godt af at putte en lille pose snus op under overlæben, for at få et lille kick.

I Danmark er snus dog ikke lovligt, og de mange pakker af ‘snus’ der kan købes i butikker som blandt andet 7Eleven, er blot forarbejdet tobak, der kan tygges på. Mange kiosker sælger dog alligevel den ægte vare, som de har importeret fra Sverige, og som de ulovligt sælger videre til danskerne.

Læs også

Mor forarget over nøgen far i mændenes omklædningsrum: "Hans bagdel var behåret og uattraktiv"

Den form for snus bør man dog holde op med at tage omgående, da det kan give mange helbredsmæssige problemer. Det norske Folkehelbredsinstitut har undersøgt brugen af svensk snus, og her kom de frem til, at snus kan medføre disse helbredsmæssige problemer.

Kræft i spiserør, bugspytkirtlen, mavesækken og i endetarmen. Derudover skulle der være forøget risiko for at få sukkersyge og åreforkalkning. Ens blodtryk kan også blive forhøjet.

Er man gravid bør man især lægge det på hylden, da det kan medføre en for tidlig fødsel. Det fortæller forskerne i deres studie.

Rapporten har fået kritik

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at snus ikke er sundt for helbredet. Rapporten var det norske Folkehelbredsinstitut har dog alligevel fået en del kritik, da den ikke besvare vigtige spørgsmål.

Blandt de kritikpunkter som rapporten har fået, meldes det, at de ikke har sammenlignet sundhedsrisikoen ved brug af snus kontra det at ryge cigaretter. Det er nemlig væsentligt for folk at vide, om snus trods de mange risici er et bedre alternativ til cigaretter.

Derudover så kritiseres rapporten for, at der ikke er svar på, hvor farligt snus reelt er. Rapporten meddeler, at der er en forøget sandsynlighed for flere nævnte sygdomme, men den meddeler ikke, hvor stor en risikostigning der er, hvis man tager snus.

En rapport fra svenske forskere i 2017 viste, at der ikke var større sandsynlighed for at få bugspytkirtelkræft, hvis man bruger snus. Det kan du læse om i denne artikel.

Læs også

Har du tanket på denne tankstation? Benzin og diesel blev byttet rundt:

 

 

Dagens Gossip