Nyt studie: Samleje holder sammen på forholdet

Skrevet af Mathias Madsen

03/01/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste har nok oplevet, at kæresten godt kan blive lidt knotten, hvis der ikke har været nogen 'action' i soveværelset i lang tid. Et nyt studie viser da også, at bare én omgang sex kan have en positiv effekt på forholdet i lang tid efter.

Dagens topnyheder

"Jeg har det fantastisk under og efter sex med min partner," udtalte en anonym kvinden til Vice, hvilket de fleste nok kan nikke genkendende til. 

"Så - hvis der går tre eller fire dage, uden at vi er i seng sammen - begynder jeg at bekymre mig. [...] Når vi igen succesfuldt har haft sex, så er tavlen visket ren," fortsætter hun, hvilket mange nok også har oplevet selv.

Om man vil det eller ej, så er menneskets primære opgave her på Jorden nemlig at forplante sig og videreføre den menneskelige race, og man kan derfor uden at lyve sige, at den evolutionære mening med livet er at have sex. 

Derfor er det også en utrolig vigtig del af parholdet for rigtig mange, men en del oplever måske, at det ikke er en så stor del af forholdet, som de kunne ønske, og det kan give store problemer! Det siger forsker, Andrea Meltzer, fra Florida State University

Det er nemlig ikke kun lige i øjeblikket, at sex er dejligt, og at sex gør noget godt for individerne i akten og for selve forholdet. Sex har en stor positiv virkning i op til 48 timer efter akten, og mængden af sex kan spores i pars generelle tilfredshed med forholdet i op til et halvt år efter. 

I et nyt studie udgivet i the Association for Psychological Science, skrevet af blandt andet Meltzer, indtroduceres begrebet 'seksuel efterglød', som dækker over, at seksuelle akter kan have målbar positiv effekt på individerne i parret i op til 48 timer efter selve akten.

Det er altså derfor ikke mærkeligt, hvis man bliver ked af det, bekymret eller endda vred, hvis man ikke har fået sex i mere end 48 timer. 

Studiet indeholder to undersøgelser, hvor forskere indsamlede data fra henholdsvis 96 og 188 nygifte par. Her skulle de nygifte hver især føre en individuel dagbog, hvor de noterede, hvornår og hvor ofte de havde sex, hvor tilfredse de var med sexen hver gang, og hvor tilfredse de var med forholdet og det seksuelle i forholdet generelt.

Her opdagede Meltzer, at parrene havde større tilbøjelighed til at kategorisere sig selv som tilfredse med den seksuelle del af forholdet i de 48 timer efter et samleje. Efter det tidsrum blev den generelle tilfredshed ikke påvirket af et eventuelt tidligere samleje.

Det viste sig dog, at par som berettede om en høj tilfredshed i de 48 timer efter et samleje, generelt var mere tilfredse med deres forhold.

"Deltagere som berettede om en stærkere 48 timers seksuel efterglød, berettede [også] om højere generel tilfredshed med forholdet fire til seks måneder senere," udtalte hun således i et interview med Broadly.  

"Denne forskning er vigtig, fordi det bekræfter andre forskningsforslag om at sex er med til at holde par sammen," uddybede hun og understregede altså, at det er vigtigt for et forhold, at man har sex cirka hver anden dag. 

Selvom man kunne fristes til at tro, at sex altid påvirker forholdet positivt, så understreget Meltzer altså også, at man godt kan have for meget sex. Hun mener nemlig, at det kan have en negativ evolutionær virkning, da meget hyppig sex kan sænke sædtallet og derfor mindske sandsynligheden for en eventuel graviditet. 

Ifølge videnskaben er det altså optimalt at 'hoppe i kanen' med sin partner cirka hver anden dag.