Nytårsforsæt: Sådan får du et effektivt rygestop

Foto: Shutterstock.com

Har du rygestop som dit nytårsforsæt? - Vi har taget et kig på nogle af de mest effektive metoder, hvis du gerne vil stoppe med at ryge i det nye år.

Vi er allerede ramt den 3. dag i det nye år, og det betyder, at rigtig mange danskere i dette øjeblik sidder med abstinenser, og hungrer efter et sug af de cigaretter, som de lovede dem selv, at de ville stoppe med fra det nye år.

Mange danskere har nemlig valgt rygestop, som deres nytårsforsæt, men det er lettere sagt end gjort at stoppe med at ryge. Derfor har vi valgt at tage et kig på, hvordan du med størst succes kan få hjulpet dig selv af med den dårlige vane, der samtidig kan hjælpe dig med at forlænge din levetid med flere år.

Trap ned i stedet for den kolde tyrker

Af og til kan det virke bedst, hvis man bare skrotter det hele på en gang, men ligesom man ofte vil se ved folk, der også laver en kæmpe omvæltning, når de skal tabe sig, så ryger de lige tilbage i fælden igen.

Du har formentlig sagt til dig selv, at du ikke skal røre flere cigaretter, efter du trådte ind i 2019. Det kan dog være, at den bedste løsning for dig, faktisk er, at du lige holde ved lidt endnu.

Hvis du har været vant til at ryge en hel pakke cigaretter om dagen, så start med at trap ned. Vælg derfor kun at ryge en halv pakke om dagen den første uge, eller måske en kvart pakke, hvis det ikke er for krævende.

Når den første uge er gået, halverer du igen antallet af cigaretter, som du ryger. Du vil vænne din krop til, at du ikke trænger til ligeså mange cigaretter i løbet af dagen, og når du først er nede på en om dagen, så vil det alt andet lige være lettere at stoppe.

Sæt noget på spil

Hvis du nøjes med at fortælle dig selv, at du vil stoppe med at ryge, så er det ikke et ligeså stort tab, hvis du ender med at falde i igen. Har du dermed fortalt dine venner om det, eller endnu bedre, lavet et væddemål, hvor der står meget på spil, så vil det blive svære for dig at tage en cigaret i munden igen.

Du kan evt. lave et væddemål med en ven, hvor du vædder noget økonomisk, som du ikke har lyst til at tabe. Det vil alt andet lige give dig mere motivation til at holde dit nytårsforsæt, og sørger for, at du ikke ryger i fælden igen.

Hop over på en e-cigaret

Hvis du allerede har forsøgt at stoppe med at ryge, og føler, at du i stedet manglede et alternativ, så kunne løsningen være en e-cigaret. E-cigaretter er ikke harmløse, men til gengæld viser studier, at de er 95 % mindre skadelige end de normale cigaretter.

Samtidig skulle det også være lettere at stoppe med at ryge e-cigaretter end normale cigaretter med tobak, så hvis du først vænner din krop til at ryge e-cigaretter i stedet for normale cigaretter, så er du måske allerede et skridt tættere på et komplet rygestop.

Brug en app til at udregne, hvad du sparer

Foruden de sundhedsmæssige fordele der er ved ikke at ryge, så er der også en stor økonomisk fordel. Cigaretter er nemlig ikke billige, og rygere brugere mange tusinde kroner hvert år på at tilfredsstille deres rygetrang.

Den gennemsnitlige pris på en pakke cigaretter er cirka 40 kroner, og de fleste rygere menes at ryge omkring en pakke cigaretter om dagen. Hvis du er blandt dem, der bruger 40 kroner på cigaretter om dagen, så bruger du cirka 1.200 kroner om måneden på cigaretter og intet mindre end 14.600 kroner på et helt år.

De penge kunne du have brugt på en ferie eller to, og et par år efter dit rygestop ville du have nok penge til udbetalingen på en bolig.

Du kan benytte app’en XHALE fra Kræftens Bekæmpelse. Den holder både regnskab med, hvor mange penge du har sparet, efter at du har valgt at kvitte smøgerne, men den er også bidrage til at hjælpe dig med at holde dig røgfri.

Læs også

Nytårsforsæt: Sådan kan du spare 14.000 kroner op i år uden den store indsats

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip