16/03/2018
Ondt i halsen
Ondt i halsen. Foto: Shutterstock
Ondt i halsen er typisk et tegn på forkølelse eller influenza, men det kan dog også skyldes en række andre ting. I få tilfælde ligger der en alvorlig sygdom bag.

Dagens topnyheder

Alle kender følelsen af en ru og øm hals, men det er ikke altid, at det er så ”uskyldige” sygdomme som for eksempel influenza, der står bag.

Hvilke sygdomme giver ondt i halsen?

De mest almindelige årsager til en øm hals skyldes virus eller bakterier:

  • Forkølelse
  • Influenza
  • Halsbetændelse
  • Halsbrand 
  • Falsk strubehoste
  • Streptokokker
  • Skarlagensfeber
  • Halsbyld
  • Kyssesyge (Mononukleose)
  • Fåresyge

Men ømheden kan også skyldes mere sjældne årsager som strubekræft eller kræft i spiserøret.

Ondt i halsen skal altid vurderes sammen med eventuelle øvrige symptomer, og det kan være nødvendigt at søge læge, for ikke alle årsager er med her.

Forkølelse

Denne smitsomme virussygdom rammer primært næse, bihuler og svælg. Ud over den ømme hals løber næsen også og bihulerne er som regel også inficeret. Der er ikke så meget at gøre end at vente den uges tid, som det tager at komme igennem den. Det er ikke usædvanligt, at man pådrager sig en forkølelse 2-3 gange om året. 

Influenza

Denne virussygdom er også smitsom og en noget mere alvorlig omgang end forkølelsen. Influenza giver ømhed i led og muskler, hovedpine samt feber der kan nå helt op i den høje ende på 40 grader. 

Der er ikke andet at gøre end drikke rigeligt og sørge for hvile. Den kan give en del træthed efterfølgende.

Sygdommen er normalt ikke farlig, men er man ældre og/eller har man andre alvorlige sygdomme i eksempelvis lunger og hjerte, kan tilstanden gå hen og blive farlig.

Halsbetændelse

Halsbetændelse kan være forårsaget af såvel virus som bakterier og er lokaliseret i mandlerne og området omkring dem.

Halsbetændelsen, der giver ondt i halsen og synkebesvær er både en sygdom i sig selv, men kan også ses i forbindelse med sygdomme som eksempelvis influenza og kyssesyge.

Halsbrand

Halsbrand kaldes også mavesyre-reflux. Halsbrand opstår ofte efter måltider, men kan også sagtens forekomme uden forbindelse til mad og kan skyldes eksempelvis sure opstød eller spiserørs-katar. 

Tilstanden skyldes at det sure indhold fra maven løber op i spiserøret, fordi det ikke lukker ordentligt til.

Det er en generende tilstand, men den er ikke nødvendigvis farlig eller skadelig, og alle have prøvet at have sure opstød på et eller andet tidspunkt i løbet af livet.

Men tendensen til halsbrand kan udvikle sig til slimhindebetændelse i spiserøret – spiserørskatar – der i nogle tilfælde kompliceres med arvævsdannelse eller sår, der kræver undersøgelse og behandling og kan give anledning til kræft i spiserøret.

Falsk strubehoste

Falsk strubehoste er udløst af en virus og giver betændelse i de øvre luftveje, der resulterer i en hoste, der lyder lidt som søløve-gøen.

Sygdommen er hyppigst blandt børn under 6 år.

Streptokokker

Her er der tale om en infektion med bakterier, der giver feber i den højere ende – over 38,5 grader, synkebesvær og påvirkning af stemmen.  Der kan også forekomme udslæt på halsen, i armhuler eller i lysken.

Skarlagensfeber

Også her er der tale om en bakterieinfektion.

Mandlerne hæver, bliver betændte og der opstår evt. pus. Sygdommen er kendetegnet ved, at der få døgn efter kommer udslet i form af små prikker samt rødme i ansigt.   Huden skaller desuden på hænder og fodsåler ved sygdommens afslutning.

Halsbyld

En infektion i vævet omkring en af halsmandlerne grundet spredning af betændelse fra halsmandlerne.  Starter oftest med en helt almindelig halsbetændelse. Giver smerter i hals og svælg samt feber og synkebesvær og besvær med at åbne munden.

Kyssesyge (Mononukleose)

Kyssesyge er forårsaget af Epstein-Barr-virus, og overførsel finder sted via spyt – deraf navnet kyssesyge -selvom der ikke nødvendigvis er kys indblandet i pådragelsen. 

Kyssesygen giver halsbetændelse, træthed samt hævede lymfeknuder og rammer hovedsageligt børn og unge mellem 10-25 år.

Fåresyge

Denne sygdom er efterhånden sjælden, da børn længe er blevet vaccineret mod den, men den forekommer.

Fåresyge er forårsaget af en virus, der giver betændelse i spytkirtler, og symptomerne starter 2-3 uger efter smitten med en let feber, der efterfølges af ømhed og hævelser i ansigtet.  

Strubekræft

Der er kun i omegnen af 300 tilfælde om året og 4 og ud af 5 patienter er midaldrende eller ældre mænd, hvilket kan hænge sammen med at hyppig indtagelse af tobak og alkohol øger risikoen betydeligt. 

Strubekræft opstår på grund af forandringer af slimhindeceller i struben og behandles med stråler eller ved operation.

Kræft i spiserøret

Også her er det oftest ældre mænd der rammes af de samme årsager som ved strubekræft.

Nogle former for kræft i spiserøret er hyppigere hos rygere, specielt hvis der også er et stort alkoholforbrug.

Overvægt øger også risikoen.