Organdoner ville give sine lunger: Da kirurgen så dem sagde han nej tak

Foto: Wuxi Peoples Hospital

En 52-årig mand havde taget stilling til at donere sine organer, inden han gik bort, men da kirurgerne høstede hans lukker, blev det til et pænt nej tak.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at organdonation er en af de smukkeste gerninger, man kan udøve som menneske. Tager man stilling til at donere sine organer, når man selv mister livet, så kan man redde livet for en eller flere mennesker, og ofte er det ikke kun modtageren, men også de pårørende, som man ‘redder’.

Læs også

Regeringen har talt: Det skal cigaretterne koste

Derfor er det også kun i yderst sjældne tilfælde, at en kirurg kan finde på at sige nej, når de helt legalt bliver tilbudt organer fra en person, der er død. Det skete dog i dette helt bizarre tilfælde, men årsagen var skam ganske god.

Ville gerne redde andre liv

En 52-årig mand var gået bort, men inden han gjorde dette, havde han taget stilling til, at han gerne ville donere sine organer. Fantastisk tanke og gerning af manden, der dog ikke havde levet et liv, der plejede hans organer.

Manden var nemlig ryger, og det kunne i den grad ses. I de sidste 30 år op til hans død, havde han i gennemsnit røget en pakke cigaretter om dagen, og det kommer næppe som en overraskelse for folk, at det ikke er godt for lungerne.

Mange er dog blevet chokeret over, hvor meget skade det faktisk gør ved lungerne at ryge, særligt efter at kirurgerne der skulle fjerne lungerne, har delt en video af dem på de sociale medier.

Videoen er blevet set mere end 25 millioner gange, og den har i den grad rystet folk, der kalder det den bedste anti-rygekampagne nogensinde.

Lungerne der normalt skal have en sund ‘lyserød’ farve, var alt andet end sunde. De var sorte som kul, og de var møg betændte efter årtier med tobakrester, der havde hobet sig op.

Afviste lungerne

Selvom lunger er særdeles værdifulde, og ikke noget der bare bliver doneret til organdonation hele tiden, så valgte kirurgen der fjernede lungerne simpelthen at afvise dem.

Han nægtede at tage rygerlungerne og overføre dem til et andet menneske. Det menneske der ville modtage lungerne, ville bestemt ikke få et godt liv, og derfor afviste kirurgen dem.

Organdonationen fandt sted i den kinesiske by Jiangsu på Wuxi Peoples Hospital, og kirurgen understreger, at de ikke har noget problem med at tage mod lunger fra rygere, men at dette simpelthen var for meget.

Læs også

Dårlig nyhed for mindst en million danskere: Mister penge fra 1. januar

“De indledende oksygenindeksforsøg var okay, men da vi høstede organerne, indså vi, at vi ikke ville være i stand til at bruge dem. Vi kinesere elsker at ryge, så det ville være upraktisk at sige, at vi ikke ville acceptere lunger fra rygere, men der er standarder,” fortæller han ifølge The Mirror.

Videoen af lungerne blev uploadet med teksten ‘Har du stadig modet til at ryge?’ Og man må så sandelig sige, at videoen bestemt har givet stof til eftertanke for mange mennesker.

Læs også

Måling: Danskerne vil have langt højere priser på cigaretter

 

 

Dagens Gossip