Paracetamol er farligere, end du tror: Bivirkningerne er tidlig og uventet død

Skrevet af Sol Stoffregen

09/03/2015

Mest læste i dag

Et nyt engelsk studie vækker opsigt ved at hævde, at bivirkningerne ved stoffet paracetamol er langt alvorligere end hidtil antaget. Alligevel råder Statens Lægemiddelstyrelse i Norge borgere til at benytte sig af den populære, smertestillende medicin. Det skriver den norske avis VG.

Paracetamol er det aktive stof i tabletterne panodil, pamol og pinex, som er populære smertestillende og febernedsættende håndkøbslægemidler, som de fleste danskere og nordmænd har i medicinskabet og indtager i store mængder.

Læs også: Liv eller død: Kender du de syv tegn på kræft?

Forskerne bag studiet er nået frem til, at folk, der tager store doser af paracetamol over en længere periode har hele 63 procent større risiko for at dø pludseligt. Dertil hører, at risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde er 68 procent større, og der er 50 procent større sandsynlighed for at få mavesår eller maveblødning.

Det opsigtsvækkende studie er baseret på 660.000 patienter - blandt disse var både folk, der dagligt tog paracetamol og folk, der sjældent eller aldrig rørte det.

Læs også: Farven på dit tis kan afsløre, hvordan din krop har det: Se her, hvad du skal holde øje med

Ifølge forskerne kan de alvorlige bivirkninger ved stoffet skyldes, at paracetamol forhindrer aktiviteten af enzymet COX-2 i kroppen, men det skal undersøges nærmere, ligesom effekten og sikkerheden bør gås efter i sømmene.

- Jeg er bange for, at paracetamol i høje doser over tid kan resultere i nogle bivirkninger, som vi ikke tidligere er taget i betragtning, vurderer lederen bag studiet, Philip Conaghan, der dog beroliger med, at mennesker, der tager små doser paracetamol, ikke skal frygte for deres liv, fordi risikoen er lille.

Men hvis det står til Philip Conaghan, bør dem, der over en længere periode sluger et stort antal smertestillende paracetamol-tabletter tage sig i agt og finde andre behandlingsformer.

Alternativerne er farligere
På trods af den nye viden har Statens Lægemiddelstyrelse i Norge ingen planer om at ændre på, at paracetamol bør være det oplagte valg, når man oplever smerter.

- Der er meget usikkerhed knyttet til studiet, og man skal være forsigtig med at lægge for meget vægt på et enkelt studie, siger Steinar Madsen til Dagens Medicin og tilføjer:

- Problemet er, at der også er en række alvorlige bivirkninger ved alternativerne. Ibuprofen kan fx give mavesår og maveblødninger. Derfor er paracetamol det, vi anbefaler først.    

Men Steinar Madsen vil ikke opfordre nogen til at indtage store mængder paracetamol i tide og utide, selvom der er dukket en livsstil op, hvor smertestillende er en fast el af hverdagen.