Parkinsons: Rammer ikke kun ældre

Foto: Shutterstock.com

Parkinsons er kendt og frygtet for at være en uhelbredelig sygdom der kan have voldsomme konsekvenser for de ramte. Det er generelt en sygdom der forbindes med ældre, men også unge kan blive ramt.

Ifølge Parkinson.dk er cirka 8.000 danskere ramt af sygdommen, der kan påvirke evnen til at bevæge sig frit dramatisk. Gennemsnitsalderen for diagnosen i Danmark er 61 år, men også folk helt ned i slut 20’erne kan blive ramt.

 

Læs også

Sikander Siddique skriver ramadansang til folketinget: Støjberg raser

Og netop det, at sygdommen ikke ‘bare’ rammer ældre, er britiske Matt Dimbylows budskab. 

Matt var bare 36, da hn fik at vide, at han havde en form for Parkinsons på trods af ikke at have den traditionelle hviletremor, der ofte er forbundet med tilstanden.

I forbindelse med den 11. april, en dag dedikeret til opmærksomhed på sygdommen, har Matt delt sin historie med Unilad.

“Jeg havde ikke de traditionelle rystelser, jeg havde et tab af fornemmelse i mit ansigt, følelsesløshed, mine motoriske færdigheder var ikke så gode. Jeg kæmpede for at klare visse opgaver. Jeg oplevede også en masse stivhed,” - fortæller han og fortsætter:

"En anden indikator med mig var for eksempel, da jeg tabte et glas i en bar, da jeg var ude med mine arbejdskolleger, og jeg forklarede det med, at jeg havde fået en drink," 

“Men da jeg var hjemme og tog noget ud af et køkkenskab, åbnede min hånd af sig selv (mod hans vilje, red.) . Du ved ikke, hvilken af disse 40 symptomer vælger at angribe dig på hvilken dag,”

Parkinsons, hvert fald i den vestlige verden, behøver ikke at betyde et liv med konstante rystelser og manglende kontrol over arme og ben, da man med den rette behandling og medicin, kan leve et næsten ‘normalt’ liv. 

Ikke desto mindre er det en sygdom der, og mest af alt ofrene for den, der fortjener opmærksomhed.

Læs også

Putin i hårdt angreb på LGBT+: 'Lærer af fejl i vesten'

 

Dagens Gossip