Potentiel 'gamechanger': Blodprøver finder kræft i tidlige stadier

Foto: Shutterstock

Et potentielt gennembrud indenfor kræftscreening kan være på vej. En ny måde at undersøge blodprøver opdager nemlig kræftformer i tidlige stadier.

En række læger, der har taget del i en større undersøgelse, deler den opfattelse, at en helt ny æra indenfor kræftscreening kan være på vej.

Læs også

Ny måling: Mere end hver anden vil have Mette Frederiksen som statsminister

Den nye undersøgelse har vist, at en simpel blodprøve kan bruges til at opdage flere forskellige former for kræfttyper hos patienter. Det var endda muligt at opdage disse kræfttyper, før patienterne udviklede tydelige symptomer.

Det skriver The Guardian.

Mere end 6.600 voksne på over 50 år blev tilbudt blodprøven. Blandt de flere tusinde voksne, blev der opdaget snesevis af nye sygdomstilfælde.

Blandt disse sygdomstilfælde blev der fundet flere kræftformer, der var på et tidligt stadie. Op mod 75 procent af disse var former, der ikke bliver rutinemæssigt screenet for.

Disse undersøgelser er der blevet foretaget flere af, men det er dog første gang, at resultaterne fra en undersøgelse, der leder efter kræft-dna i blodet, er blevet returneret til patienter og læger.

Det betyder, at resultaterne af denne undersøgelse har været brugbare for patienter og deres læger, da de kan bruges til at vejlede i kræftundersøgelser og eventuel behandling.

Undersøgelsen har fået navnet 'Galleritesten', er blevet rost meget, og er af det britiske sundhedsvæsen blevet beskrevet som en potentiel 'gamechanger'.

Flere læger har givet udtryk for, at de håber, at brugen af denne test vil kunne redde liv i fremtiden. Det vil nemlig være muligt, hvis det er muligt at opdage kræft tidligt nok til, at en operation og behandling bliver mere effektiv.

"Jeg synes, det spændende ved dette nye paradigme og koncept er, at mange af disse var kræftformer, som vi ikke har nogen standardscreening for," lyder det fra Deb Schrag, der er seniorforsker i undersøgelsen ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York.

Konkret blev 6.621 voksne over 50 år tilbudt den nye blodprøve. For 6.529 af dem var testen negati, men for 92 af dem viste testen en potentiel kræftsygdom.

Læs også

Forsvarsministeren slår fast: Ukrainske soldater rykker til Danmark

Herefter blev der udført yderligere tests, der bekræftede, at der hos 35 personer var solide tumorer eller blodkræft, hvilket svarer til 1,4% af de testede personer. Testen opdagede blandt andet to kræftformer hos en kvinde, der var ramt af bryst- og endometrialkræft.

 

Dagens Gossip