Så meget betyder dagens sidste kaffe for din søvn

Voksnekvinder.dk

|

01/12/2013
Sundhed
Søvn påvirkes af kaffe
Kvinde drikker af kop. Foto: Colourbox.
Der skal gå overraskende lang tid fra dagens sidste kop kaffe til en god nattesøvn.

Dagens topnyheder

For napper du en kop eller to helt op til seks timer før din sengetid, så er der stor sandsynlighed for, at du vil få en mere eller mindre søvnløs nat.

Et helt nyt, men lille studie med koffeinpiller viser, at selv om der er adskillige timer til, at du skal i seng, så kan to til tre kopper kaffe i den grad spolere din nattesøvn.

"Hvis man drikker en stor kop kaffe på vej hjem fra arbejde, så kan det have de samme negative virkninger på søvnen, som hvis man indtog koffein tættere på sin sengetid," siger forskningschef Christopher Drake fra The Henry Ford forskningscenter i Detroit til Journal of Clinical Sleep Medicine.

"Folk har en tendens til at være mindre tilbøjelige til at registrere de ødelæggende virkninger af koffein, når det tages om eftermiddagen," siger Christopher Drake på baggrund af den nye undersøgelse, der involverede 12 raske mennesker med et normalt søvnmønster.

Under forsøget fik hver deltager  tre koffeinpiller om dagen i fire dage. Pillerne blev taget henholdsvis seks timer før sengetid, tre timer før sengetid og umiddelbart før sengetid.

En af de tre piller indeholdt 400 milligram koffein, der svarer til to til tre kopper kaffe, mens de andre to var koffeinfri snydepiller. På en af de fire dage var alle tre piller placebo.

Mistede en times søvn

Forskerne siger, deltagernes søvn blev afbrudt, uanset hvornår de tog koffeinpillen. Selv når de tog pillen seks timer før sengetid, så mistede de mere end en times søvn i løbet af natten.

Selv om undersøgelsen er lille, så er det den første, der sporer virkningerne af en bestemt dosis koffein taget på forskellige tidspunkter før sengetid.

Resultaterne viser, at man bør undgå koffein efter kl. 17, hvis man vil have en god nats søvn.

"De fleste mennesker har oplevet søvnløshed efter at have drukket kaffe om aftenen," siger doktor Len Horovitz fra Lenox Hill Hospital i New York City. Han siger, at undersøgelsen bekræfter, at indtagelse af koffein selv sent om eftermiddagen og om aftenen helt sikkert har en negativ indvirkning på både søvnkvalitet og kvantitet.

Virkningerne kan vare op til 12 timer, og derfor skal man begrænse sit indtag af koffein mindst otte timer før sengetid, mener forskerne.

Med hvad så med morgenkaffen?

Ifølge forskerne synes den ikke at påvirke søvnmønsteret.

Så nap en ekstra kop og sov godt, når den tid kommer!