Skandaløs opdagelse på Rigshospitalet: Livsfarlig skimmelsvamp på børneafdelingen

Nicolai H

9 uger siden

|

22/05/2024
Sundhed
Foto: Google Street View
Foto: Google Street View
39 ud af 50 af de undersøgte lokaler er ramt af livsfarlig skimmelsvamp.

Dagens topnyheder

Rigshospitalets Afdeling for Børn og Unge står over for alvorlige problemer med skimmelsvamp.

En nylig redegørelse afslører, at skimmelsvampesporer er fundet i 39 ud af 50 undersøgte rum på afdelingen, hvor blandt andet kræftsyge børn er indlagt.

"Der blev fundet sporer fra Aspergillus flavus (typen af skimmelsvamp, red.) i 39 ud af 50 undersøgte rum," lyder det i redegørelsen, som Rigshospitalet har sendt til regionsrådet i Region Hovedstaden.

Berlingske har rapporteret om problemet og konstaterer desuden, at der også blev fundet "tydelige tegn" på utilstrækkelig rengøring.

Rigshospitalet advarer om, at lignende forhold kan være gældende på samme etage i andre afdelinger eller andre steder på hospitalet, hvilket øger bekymringen for, at problemet kan være mere udbredt end først antaget.

Forbundet med 11-årig drengs død

I begyndelsen af maj rapporterede Berlingske, at skimmelsvamp i Rigshospitalets bygninger for første gang kunne kobles direkte til et dødsfald hos en patient. En 11-årig dreng, der var indlagt på hospitalet i 2022 for at modtage kemobehandling for leukæmi, døde otte dage efter at være blevet udskrevet som kræftfri.

Drengen døde af en svampeinfektion, som ifølge Patienterstatningen "overvejende sandsynlighed" var forårsaget af skimmelsvamp fra hospitalets bygninger.

Familien til den afdøde dreng modtog den 25. april i år erstatning for tabet af deres søn.

Regionsrådet i Region Hovedstaden og Rigshospitalet står nu over for en stor opgave med at sikre, at alle afdelinger undersøges grundigt, og at nødvendige tiltag tages for at eliminere skimmelsvamp og forbedre rengøringsstandarderne.