Skræmmende studie: Mindre end en dåse om dagen øger din risiko for kræft

Foto: Shutterstock.com

Et større fransk studie viser, at du med bare 100 milliliter sodavand, juice eller andre sukkerholdige drikkevarer, kan forøge sandsynligheden for at få kræft.

Kræft er en sygdom, som de fleste rigtig gerne vil undgå, men som de fleste alligevel ender med at få ind på livet på den ene eller anden måde. Uanset hvilken livsstil man holder, kan man aldrig være 100 % sikker på at gå fri fra kræft, men der er faktorer, der kan spille en rolle i, hvor stor sandsynlighed der er, for at man får det.

I Frankrig er de via forskning kommet frem til, at sodavand og juice kan have en enorm betydning for, om man ender med at få kræft eller ej.

Læs også

Lærer drak flere energidrikke om dagen – Tungen blev ”spist”

I dette studie som amerikanske CNN har skrevet om, har de fundet frem til, at der er 18 % større sandsynlighed for at udvikle en hvilken som helst form for kræft, mens der er hele 22 % større sandsynlighed for at udvikle brystkræft. Det forudsætter dog, at man på daglig basis drikker blot 100 milliliter af en sukkerholdig drik.

100 millimeter svarer til blot en tredjedel af en normal sodavandsdåse, så det er ikke meget, man skal indtage på daglig basis, før man er i risikozonen.

Der var ingen kobling mellem lightsodavand og kræft

Mathilde Touvier der var hovedforfatter på studiet, ønskede at finde ud af, hvilke effekter der var forbundet med indtaget af de mange sukkerholdige drikke, som mange mennesker indtager på daglig basis.

Studiet kommer blot to måneder efter, at et andet studie blev udgivet, som viste, at det ikke kun er sodavand, men selv frugtjuice og saftevand med sukker, der kan føre til en tidlig død.

I det franske studie fandt de til gengæld ikke nogen kobling mellem indtag af lightsodavand og øget risiko for at få cancer. Selvom der ikke var nogen kobling i den test, så mener Mathilde Touvier dog stadig, at man bør holde lidt igen, da det ikke var en stor del af de deltagende i testen, der drak lightsodavand på daglig basis.

Folk der drak lightsodavand var ikke umiddelbart i farezonen. Foto: Shutterstock.com

Dermed har de højst sandsynligt ikke nok informationer til endegyldigt at kunne afgøre, at lightprodukter ikke kan øge risikoen for at få kræft.

Det franske studie var et omfattende et af slagsen, da forskerne holdt øje med intet mindre end 101.257 sunde voksne franskmænd. 79 % var kvinder mens de resterende 21 % var mænd.

I gennemsnit var deltagerne 42 år gamle, og de havde udfyldt to forskellige spørgeskemaer, hvorefter de blev fulgt i en periode på ni år. I perioden hvor deltagerne blev fulgt, var der 2.193 der blev ramt af kræft. 693 fik brystkræft, 291 fik prostatakræft mens de resterende 166 var forskellige former for kræft.

Eftersom studiet var et observationsstudie, var det ikke muligt at se, hvad den præcise årsag til kræfttilfældene var.

Læs også

Ung musiker døde af koffeinforgiftning

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip