Studie: Færdigretter tager hurtigere livet af dig

Skrevet af Henrik R

15/02/2019
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Er du typen der lever af færdigretter, så bør du måske skrue lidt ned for det. Nye undersøgelser viser nemlig, at der en kobling mellem tidlige dødsfald og forarbejdet mad.

Mest læste i dag

Vi får altid at vide, at vi skal spise sundt og varieret, men hvad dækker det egentlig under? Er det okay, at man spiser de lækre færdigretter, der sælges i supermarkeder, eller er det nødvendigt at lave alt mad helt fra bunden?

Det skader naturligvis ikke, at man af og til synder, og slækker på kvaliteten af maden, men nye studier viser faktisk, at der er en kobling mellem indtagelsen af færdigretter og dødsfald.

I Frankrig har man i en undersøgelse kaldet NutriNet-Santé, fulgt mere end 44.000 personer i en periode på syv år. Her kiggede de på, hvor meget af deres føde og kalorier der bestod af meget-forarbejdede fødevarer, altså dem der produceres på fabrikker med mange industrielle ingredienser og tilsætningsstoffer.

I den syvårige periode endte 602 personer ud af de 44.000 med at dø. 219 af disse var af kræftsygdomme, mens 34 skyldtes hjertesygdomme. Undersøgelsen der blev publiceret i Jama Internal Medicine-journal, viste, at dødsfald var mere sandsynligt hos dem, der spiste mere forarbejdet mad, end dem der ikke gjorde.

Lav sandsynlighed for at dø af det

Koblingen viste sig at være meget klar, selv efter at man havde taget høje for andre indvirkninger som, depression, rygning, overvægt og lavere uddannelse.

De meget-forarbejdede madvarer plejer typisk at indeholde meget sukker, salt og mættet fedt.

”Sagerne mod meget-forarbejdet fødevarer hober sig op, og med denne undersøgelse bygger det blot på en voksende bunke af beviser mod de sundhedsmæssige problemer, der kan være med meget-forarbejdet mad fødevarer,” fortæller professor i epidemiologi hos University of Cambridge ifølge The Guardian.

Selvom diverse undersøgelser peger mod, at der er en klar kobling mellem forarbejdet mad og dødsfald, så vil der være en lav sandsynlighed for, at man går bort på grund af det. Det fortæller doktor Ian Johnson.

”Selvom risikoen for at dø over en syvårig periode var 15 % højere blandt dem, der indtog disse fødevarer, så var den samlede risiko for hele gruppen meget lav,”

Der er ingen tvivl om, at forarbejdede fødevare ikke er det bedste at indtage, men så længe du gør det i moderate mængder, bør du være på den sikre side.