Svensk undersøgelse: Det er mere skadeligt for miljøet at få børn end at køre bil

Foto: Shutterstock

Det er skidt for miljøet at tage flyet eller bilen, men hvis du virkelig vil gøre miljøet en tjeneste, bør du droppe at sætte børn i verden, mener forskere.

En gruppe forskere har lavet en liste med de fire mest effektive måder, hvor vi som mennesker på kloden kan mindske vores CO2-forbrug – den store trussel for miljøet. 

Det skriver svenske Dagens Nyheter.

Et af de knapt så bemærkelsesværdige forslag på listen er, at vi begynder at spise mindre kød og mere vegetarisk. Så måske en bøf mindre om ugen derhjemme? De to andre ting på listen, der er  slemme CO2-forbrændere er flyveture og bilturene. Men det mest miljøvenlige er simpelthen at lade være med at få børn. Intet mindre end 20 gange så effektivt som flere af de andre ting, siger forskerne. 

Formålet med studiet, som er publiceret i tidsskriftet IOPScience er ifølge den svenske avis at give os, vi mennesker som privatpersoner, en reel mulighed for at påvirke miljøet i en positiv retning. Kimberly Nicholas, fra Lund Universitetet, har været med til at udforme rapporten, og hun mener, at det er på tide, at folk får en chance for at forholde sig til realiteterne. 

Læs også

Advarsel mod virus-epidemi: Forældre bør kende disse symptomer

Et typisk råd til folk er, at vi skal blive bedre og mere bevidste om at genbruge i stedet for at smide ud, men det i sig selv rykker kun en smule ved vores CO2-forbrug. I hvert fald sammenlignet med ikke at få børn. Genbrug begrænser cirka CO2-forbruget med 0,2 ton per år, mens ikke at få børn skærer hele 58,6 ton på år per forælder. En forskel, der er til at føle på.

Men selvom flere mennesker på kloden har en kraftig indvirkning på miljøet mener forskeren ikke, at myndighederne ligefrem bør opfordre borgerne til at lade være med at få børn.

- Når man vælger at få børn, er der mange faktorer, som spiller ind på ens valg. Jeg tror ikke, at konsekvenserne for miljøet er et væsentligt parameter, men jeg tror dog, at flere i dag er bevidste om at flere mennesker på kjloden slider på miljøet. Klimadebatten fylder af gode grunde meget, derfor er dette også se værd at se på.

Læs også

Stenrig Gordon Ramsay giver ikke sine børn penge - og lader dem ikke flyve på første klasse med ham

I øjeblikket er antallet af mennesker det mest afgørende for miljøet, mener forskeren. I hvert fald i vores del af verden, hvor vi har et højt forbrug. En stor udfordring bliver, om vi bliver i stand til at begrænse vores forbrug og leve mere klima-bevidst, mener hun.

- Det vigtigste er, at vi bør tænke på, om vi fortsat kan blive ved med at leve, som vi gør. Jeg tror, at mange i dag forbruger bevidstløse store mængder CO2. Men det er muligt at leve uden at belaste klimaet så voldsomt, siger Kimberly Nicholas til Dagens Nyheter ifølge Aftonbladet.

 

Dagens Gossip