Tjek dine bryster lige nu: Disse 7 symptomer kan være tegn på brystkræft

Skrevet af Sol Stoffregen

395 uger siden

|

28/10/2016
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Brystkræft er den kræftform, der rammer flest kvinder.

Dagens topnyheder

Selvom du tænker, kræft er noget, der rammer andre folk, bør du holde et vågent øje med signalerne på brystkræft, som hvert år rammer næsten 5000 danske kvinder. 

Brystkræft er den kræftform, der rammer flest danske kvinder ifølge Kræftens Bekæmpelse. Selvom brystkræft er mest udbredt hos kvinder over 60 år, bør du allerede i 20’erne begynde at tjekke dine forpartier for tegn på kræft og helst hver måned, skriver den britiske avis The Sun.

De fleste kvinder ved, at de skal reagerer på knuder eller andre hårdheder i brysterne - tjek gerne dine bryster for knuder et par dage efter menstruation - men der er flere symptomer, som skal tages alvorligt. 

The Sun har spurgt en stribe kræfteksperter om, hvad de anbefaler, at kvinder holder øje i forsøget på at opdage brystkræft i tide. 

Disse syv symptomer skal få alarmklokkerne til at ringe hos kvinder i alle aldre: 

1. Forandringer i bryststørrelse eller form. Dine bryster ændrer sig gennem livet, især når du har menstruation, men også når du er gravid. Tjek derfor dine bryster hver måned, så du ved, hvordan de føles. Reager hvis der er noget anderledes. 

 2. Rødme eller udslæt. Hvis du får rødme eller udslæt ved brystvorten, og det ikke forsvinder hurtigt igen, så kan det være tegn på noget alvorligt. Husk at nyt vaskepulver kan give udslæt på kroppen. 

3. Brystvorte-udsivning. Kommer der pludselig lidt væske ud af dine brystvorter, uden du presser på dem, skal du tjekkes hos lægen. 

4. Hævelse i armhulen eller omkring kravebenet. Som nævnt er knuder de mest almindelige tegn på brystkræft. Men du har også brystvæv under armhulerne og op til kravebenet, så derfor behøver knuderne ikke kun sidde i selve brystet. Derfor bør din månedlige brystkontrol også dække et godt tykke rundt om brystet.  

 5. Forandringer i huden omkring brystet. Hvis din brysthud fx begynder at ligne skrællen på en appelsin eller du får et lille smilehul, så bør du reagere og søge læge. 

6. Indadvendt brystvorte. Nogen kvinder er født med indadvendte brystvorter, og det er helt naturligt. Men hvis din ene brystvorte pludselig begynder at trække sig tilbage eller ændre form, kan det være en advarsel om brystkræft.

7. Konstant smerte. Det er ganske almindeligt at opleve brystsmerter af og til, men smerterne må ikke være konstante eller for voldsomme. Hold øje med om smerten forsvinder eller kommer igen. 

Fra 2010 til 2014 døde 1.158 danske kvinder af brystkræft, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Overlevelsesstatistikken i samme tidsperiode viser, at 97 procent af de kvinder, der fik konstateret brystkræft, var i live et år efter diagnosen, mens tallet faldt til 86 procent efter fem år.