Forside Sundhed Undersøgelse udpeger det ‘absolut vigtigste’ mad til at reducere risikoen...

Undersøgelse udpeger det ‘absolut vigtigste’ mad til at reducere risikoen for demens

demens
Shutterstock

Hvis du vil reducere risikoen for demens, så er det især vigtigt at have fokus på én type mad.

Lige nu læser andre

En ny undersøgelse har identificeret den ‘absolut vigtigste’ type mad, som kan være med til at mindske risikoen for demens. Denne madtype er rig på omega-3-fedtsyrer, som spiller en vigtig rolle i beskyttelsen af hjernen.

Demens er en samlet betegnelse for en række symptomer, der skyldes en gradvis forringelse af hjernens funktioner. Tilstanden rammer oftest personer over 65 år, men alder er ikke den eneste faktor.

Forskning har vist, at omkring 45 procent af alle tilfælde af demens potentielt kan forebygges gennem ændringer i livsstil. Og kostvaner spiller en afgørende rolle i denne forbindelse.

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Alzheimer’s and Dementia i 2020 kan bestemte spisevaner markant reducere risikoen for kognitiv svækkelse. Forskerne fremhævede især en kost inspireret af middelhavskosten som effektiv – og især én bestemt fødevaregruppe viste sig at være gavnlig.

Middelhavskosten varierer lidt fra region til region, men er generelt kendetegnet ved et højt indtag af friske grøntsager, frugt, bælgfrugter, nødder, bønner, fuldkornsprodukter, fisk og sunde fedtstoffer som olivenolie.

Læs også

Den indebærer samtidig et lavt forbrug af forarbejdede fødevarer og er tidligere blevet sat i forbindelse med en lavere risiko for alvorlige sygdomme som hjertekarsygdom, diabetes, visse kræftformer, depression og metabolisk syndrom.

I den omfattende undersøgelse fulgte forskerne ifølge Express over 7.700 personer i op til ti år. Deltagerne udfyldte detaljerede skemaer over deres kost og blev løbende testet kognitivt. Det gjorde det muligt at finde frem til, hvilke fødevarer der bedst beskyttede mod tab af mentale funktioner.

Resultaterne viste, at personer, der fulgte en middelhavsinspireret kost, havde lavere risiko for kognitiv forringelse. Men det mest bemærkelsesværdige var, at et højt indtag af fisk var direkte forbundet med ‘bedre kognitiv funktion’.

Forskerne konkluderede, at tæt overholdelse af middelhavskosten var forbundet med lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse, men ikke nødvendigvis med en langsommere nedgang i den mentale funktion.

Eksperter fra Harvard Health vurderede i forlængelse af undersøgelsen, at fisk er den ‘eneste vigtigste kostfaktor’ til at reducere risikoen for kognitiv svækkelse.

Læs også

“Grøntsager kom på 2.-pladsen, mens andre fødevarer havde mindre eller ingen målbar effekt. Blandt alle undersøgte fødevarer var det kun fisk, der var tydeligt forbundet med lavere risiko for mental forringelse. At spise fisk nedsatte risikoen for både kognitiv svækkelse og mental nedgang,” sagde forskerne.

Denne konklusion blev understøttet af yderligere forskning offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Ageing Neuroscience. Her fremhævede forskerne, at fisk er en vigtig kilde til omega-3-fedtsyrer, som findes i hjernens cellemembraner og er afgørende for hjernens sundhed og funktion.

Samtidig påpeger eksperter, at visse fødevarer kan øge risikoen for demens. Den britiske hjerteforening (British Heart Foundation) anbefaler derfor at begrænse indtaget af fem typer mad for at beskytte hjernen: friturestegt og fastfood, ost, rødt kød, wienerbrød og smør.

At vælge en kost rig på fisk, grøntsager og sunde fedtstoffer – som i middelhavskosten – ser derfor ud til at være et af de mest effektive skridt, man kan tage for at bevare hjernens sundhed og mindske risikoen for demens i alderdommen.

Ads by MGDK