Ung kvinde havde ondt i halsen: Vågnede med kulsorte fingre og tæer

Privatfoto/Shelby Smith

En amerikansk kvinde er heldig at være i live, efter et halsonde pludselig udviklede sig drastisk.

Shelby Smith havde aldrig troet, at en øm hals skulle bringe hende i livsfare.

Det var ikke desto mindre, hvad der skete, da den 27-årige kvinde en morgen sidste efterår vågnede op og til sin skræk kunne konstatere, at noget var helt, helt galt. Det skriver Wate.com.

Aftenen før var Shelby Smith gået i seng med, hvad hun troede var, et almindeligt halsonde, men da hun næste morgen slog øjnene op, begyndte hun at ryste.

- Jeg begyndte at ryste og fik krampetrækninger, og mine læber begyndte at blive blå, mens mine øjne rullede rundt i hovedet på mig, fortæller Shelby Smith fra Tennessee, USA.

Privatfoto/Shelby Smith

Privatfoto/Shelby Smith

Privatfoto/Shelby Smith

Hun ringede straks efter en ambulance, og mens hun blev hastet på hospitalet, blev hendes tilstand kun forværret.

- Jeg anede det ikke på det tidspunkt, men jeg var på vej i sepsis chok, fortæller hun.

På hospitalet begyndte hendes hals at lukke sammen, mens hendes organer svigtede en efter en. Derfor så man ingen anden udvej end at lægge hende i medicinsk induceret koma.

Først efter en uge blev Shelby Smith vækket af sit komaet, og da hun kiggede på sine fingre og sine tæer, fik hun et chok.

De var nemlig kulsorte.

Samtidig havde hun mistet alt cirkulation i sine fingre.

Læs også

Kvinde går til lægen med kæmpe bule på skulderen: Da hun bliver skåret op, måber alle over indholdet

- I mit hoved troede jeg ikke, at jeg var så syg, som jeg egentlig var, forklarer Shelby Smith.

Sandheden var dog en helt anden, for Shelby Smith havde fået en yderst sjælden form for halsbetændelse, som kan være dødelig, hvis man ikke får hjælp i tiden.

Shelby Smith nåede heldigvis at få hjælp, men ikke før den dødelige infektion havde fået så godt fat i hendes krop, at lægerne blev nødt til at amputere hendes venstre pegefinger samt halvdelen af alle fingrene på hendes højre hånd. Derudover mistede hun også to tæer på venstre fod.

- Disse tilfælde er sjældne. Der forekommer kun få hundrede tilfælde om året i USA, forklarer Jeffry King, der er én af de læger, der behandlede Shelby Smith.

Privatfoto/Shelby Smith

Privatfoto/Shelby Smith

Privatfoto/Shelby Smith

Kun få personer er modtagelige overfor den sjældne med dødelige form for halsbetændelse, som optages gennem luftvejssystemet – heriblandt Shelby Smith, der blev smittet med en særlig aggressiv form for den alvorlige bakterie.

- Vi anede ikke, hvad der skete, og hvad det var, som angreb hende, fortæller Shelby Smiths forlovede, Caleb Weinzierl.

Lægerne har siden fortalt, at de dræbende bakterier blev ført fra Shelby Smiths lunger til hendes blod og videre til hendes organer, hvor bakterierne fik dem til at lukke ned. Efterfølgende stoppede bakterierne blodomløbet i hendes tæer og fingre.

Den stakkels kvinde måtte tilbringe en måned på hospitalet, før hun kunne erklæres rask og udskrives. 

Efterfølgende har Shelby Smith dog læst om en mand fra Michigan, USA, der ligeledes blev angrebet af sygdommen. Hans skader var dog endnu værre, hvilket resulterede i omfattende amputationer.

Det får Shelby Smith til at føle sig heldig på trods af den skræmmende oplevelse.

- Enten kan jeg bukke under, eller så kan jeg samle mig selv op og skabe en ny og normal hverdag, har Shelby Smith siden fortalt.

Privatfoto/Shelby Smith

Og dette er netop hvad den 27-årige amerikaner har gjort. For med hjælp fra sin forlovede kæmpede Shelby Smith sig tilbage til livet, og i januar i år førte parret deres bryllupsplaner ud i livet, da de foran venner og familie takkede ja til hinanden.

Ondt i halsen er én af de mest almindelige og udbredte sygdomme, der hvert år rammer tusindvis af danskere. Her kan du læse om de forskellige symptomer på ondt i halsen samt hvad dit halsonde kan skyldes.

 

Dagens Gossip