Ung kvinde vågnede og kunne ikke åbne munden - så begyndte et sandt mareridt

Emil Ryttergaard

359 uger siden

|

30/08/2017
Da en ung kvinde vågnede en morgen og ikke kunne åbne munden, tog hun straks til tandlægen. Det blev starten på et frygteligt forløb.

Dagens topnyheder

Det er ikke alle, men nogle mennesker oplever, at deres kæbe 'klikker', når de tygger - hvad enten de har en vingummi eller et æble i munden.

29-årige Tamara Minge fra byen Mount Gambier i Australien havde levet et helt liv med sådan en kæbe, der klikkede, men for fem år siden, oplevede hun en morgen, at hun slet ikke kunne åbne eller bevæge munden, skriver Mamamia.

- Jeg vågnede blot en morgen og stod op, hvorefter jeg opdagede, at min mund ikke kunne åbne sig mere end en fingers bredde. Hverken fysisk eller på grund af smerter, kunne jeg åbne munden mere, siger Tamara Minge til Mamamia.  

Hun tog derfor straks til tandlægen, der mente, at et led i hendes kæbe havde forskubbet sig, og hun blev henvist til en speciallæge. 

Besøget hos speciallægen viste sig dog at være langt mere alvorligt, end hendes egen tandlæge havde ment. 

En scanning viste nemlig, at Tamara Minge led af slidgigt i kæben, og hendes brusk i kæbebenet var så nedslidt, at en operation af læbeleddet var den eneste løsning.

Operationerne fjernede den nedslidte brusk og kæbeleddet, for at erstatte det med to kæbeled af metal. Foto: Tamara Minge/ Privat foto

Lægerne kunne fjerne knogleleddet i begge sider af kæben, der var totalt nedsligt og ødelagt. Foto: Tamara Minge/ Privat foto

Operationen skulle først udføres i den ene side og derefter i den anden, hvilket gjorde tilværelsen yderst vanskelig for Tamara Minge. 

- Jeg kunne kun spise med hjælp fra en teske, da en spiseske var for stor til at kunne komme ind i munden. Det gjorde det meget svært at spise, siger hun til netmediet Mamamia. 

Men det var ikke den eneste ulykke, der ramte den unge kvinde. For da hun fik opereret kæben, fik hun indsat to typer metaller i kæben, som hun senere viste sig at være allergisk over for. 

De to kæbeled af metal viste sig at indeholde nikkel og cobalt, som Tamara Minge ikke kunne tåle. Foto: Tamara Minge/ Privat foto

Hendes ansigt hævede op og hendes hud slog ud. Efter flere indgreb fik hun skiftet et af spænderne i kæben i august 2016, hvor at hun fik fjernet de allergiske metaller fra kroppen til fordel fra et spænde af titanium. 

Den voldsomme operation sled hårdt på den unge kvinde. Foto: Tamara Minge/ Privat foto

Men Tamara Minge kunne kun få skiftet metalstøtten i den ene side af kæben, da hver operation koster næsten 100.000 kr.

Derfor har en af hendes veninder startet en indsamling til hende, så hun kan få støtte til en operation i den anden side af ansigtet. 

Her har venlige sjæle på kun to uger samlet over 50.000 kroner ind til den enlige mor. I mellemtiden klarer den 29-årige kvinde sig, så godt hun kan. 

- Nogle dage er bedre end andre med hensyn til smerter. Jeg kan ikke huske, hvordan det føles ikke at have smerter i kæben og hovedpine, siger Tamara Minge til Mamamia, der dog i hvert fald er i stand til at åbne munden igen. 

Ung mand troede, at han havde fået den største bums i panden: Men så afslørede hudlægen den vamle sandhed