Forkert påstand: McDonald’s-pomfritter kan hjælpe mod skaldethed

Foto: Shutterstock

Du kommer ikke til at få mere hår af at spise pommes frites fra McDonalds.

Opdateret: Den 5. februar 2018 citerede vi her på Dagens.dk en historie fra det britiske medie Metro, hvor det blev påstået, at McDonalds-pommes frites kunne være kuren mod hårtab. Sådan lød budskabet hvert fald ifølge forskere fra det nationale universitet i Yokohama.

Problemet ved denne artikel er dog, at det på ingen måde er sandt.

Forskningen er blevet tolket fokert, og det skyldes ifølge 'TjekDet' fra Mandag Morgen, at et stof der blev brugt af de japanske forskere til at grå hår på skaldede mus, også findes i frituregyderne hos blandt andre McDonalds.

Stoffet plydimethylsiloxan puttes i frituregryderne for at forhindre, at madolien koger over, og det kan altså ikke få dit hår til at gro. Det forklarede forskeren bag studiet endda kort efter studiets offentliggørelse, da han til Reuters udtalte, at uanset hvor mange pommes frites du spiser fra McDonalds, så vil det ikke gro mere hår. 

Vi lader den originale artikel stå herunder, men vi trækker påstanden tilbage om, at du kan få mere hår eller kurere skaldethed ved hjælp af pommes frites fra McDonalds.

I årevis har tyndhårede og skaldede mænd brugt formuer på at tilkæmpe sig nogle flere hår på hovedet, ligesom videnskaben har produceret det ene produkt efter det andet, der skal modvirke skaldethed.

Nu har japanske forskere fra det nationale universitet i Yokohama måske fundet en endegyldig kur mod hårtab. Det påstår britiske Metro.

Forskerne er nemlig lykkes med at få mus til at gro mere hår ved hjælp af menneskelige stamceller. På bare få dage havde de små gnavere groet en massiv pels, og nu er det videnskabens håb, at den samme behandling også vil virke på mennesker.

Undervejs i studiet lykkedes det det japanske forskerhold at masseproducere hår-cellen follikel (HFG) – en celle, der blandt andet producerer det kvindelige kønshormon østrogen, der kan medvirke til hårtab, hvis kroppen producerer for lidt.

Læs også

Afsløring: Danske mænd med disse navne bliver oftest tynde i toppen

Ifølge forskerne, at follikel ’den hellige gral’, når det kommer til hårtab, da disse celler afgør, hvor meget hår man har. Dermed vil en øgning af follikel også resulterer i mere hår.

Desværre for de skaldede mænd, er studiet forsat på forsøgsstadiet, hvilket kan betyde, at der går mange år, før en eventuel behandling kan sættes i produktion. Heldigvis kan man muligvis tage forskud på behandlingen ved at tage et smut på sin lokale McDonald’s.

Ja, du læste rigtige. Der findes nemlig en mulig og uventet forbindelse mellem fastfood-kæden og det japanske forsøg, da de kloge hoveder bag forskningen, benyttede det kemiske stof dimethylpolysiloxan til at gro de vigtige stamceller – et kemisk stof, der også findes i McDonald’s klassiske pomfritter.

Læs også

7 urovækkende tegn på, at din fyr er den utro type

Således fortæller professor Junji Fukuda fra Yokohama National University:

- Nøglen til masseproduktion af HFG (og dermed mere hår, red.) er valget af substratmaterialer til kulturbeholderen. Vi benyttede dimethylpolysiloxane i bunden af beholderen og det virkede utrolig godt, lyder det fra Junji Fukuda, der understreger, at valget af det kemiske stof var dét, der gav musene en ekstra omgang behåring.

Hos McDonald’s benytter man også dimethylpolysiloxane – ikke for at fremme hårvækst hos kunderne, men af sikkerhedsmæssige hensyn for at forhindre madolie i at boble over. Efter den banebrydende forskning peger de japanske forskere dog på, at stoffet har en hårfremmende effekt, hvilket nok ikke er det første, man tænker over, når man stikker en McDonald’s-pomfrit i munden.

Dermed kan McDonald’s-begejstrede kunder godt begynde at se sig selv grundigt i spejlet efter hvert et besøg hos burger-giganten for at se, om den vigende hårgrænse pludselig tager sig lidt pænere ud.

 

Dagens Gossip