8 ting du omgående skal stoppe med på Facebook

Skrevet af Nils Würtzenfeld

01/04/2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det findes en række spilleregler på Facebook, som alle bør følge.

Dagens topnyheder

Har du det med at dele masser madbilleder, bruge et hav af følelsesikoner og dagligt skrive på Facebook, hvor højt du elsker din kæreste?

Så bliver du muligvis ikke glad for at læse denne artikel, men omvendt gør du både dig selv og alle os andre en tjeneste, ved at bide mærke i de følgende punkter.

Vi skriver nemlig dét, som de fleste tænker ved at nævne 10 ting, som du virkelig skal stoppe med at gøre på Facebook.

1. Dele billeder af middelmådigt mad

Madbilleder er efterhånden blevet en del af hverdagen på sociale medier, men er du én af dem, som ynder at dele stort set alle måltider med dine venner, så stop med det samme. Vi andre er nemlig fløjtende ligeglade, med mindre dit måltid er virkelig, virkelig lækkert. Du spiser pizza – og hvad så? Livet er for kort til ligegyldige madbilleder, og det er kun dig, der går op i din sunde og ’lækre’ avokadomad, der ligner alle de andre avokadomadder på Facebook.

2. Gøre opmærksom på at du luger ud i dine FB-venner

Det hører gudskelov til sjældenhederne, men indimellem dukker en Facebook-bekendt op, der i en status guddødeme annoncerer, at han eller hun har tænkt sig at ’rydde op’ i sine Facebook-venner, fordi vedkommende efterhånden har ’for mange’. Og så kan vi andre efterfølgende sidde og vente på, at vi er ligegyldige nok til at blive slette eller vigtige nok til. at vedkommende forbarmer sig over os. Sikke noget pjat!

3. Deltage i tests på Facebook

’Hvilket dyr er du?’ og ’hvor godt kender du din veninde?’. Facebook er spækket med tåbelige tests, men i stedet for at teste dig selv og spørge; ’Hvor godt kender du din kæreste?’ bør du måske sørge dig selv; 'hvor godt kender du reglerne for denne test?' Mange at de quizzer og den underholdning, som optræder på Facebook, er nemlig lusket, og læser du ikke det med småt, så ser du heller ikke, at du ved at lege med samtidig giver tilladelse til, at afsenderen må bruge f.eks. dit profilbillede og/eller private oplysninger i reklamer på nettet.

4. Dele hvad du laver eller føler

Mens ’Rikke føler sig velsignet’ og ’Anders føler sig taknemmelig’ føler vi andre bare, at de skal stoppe med det falske følelsespjat. Facebook tilbyder nemlig flere og flere overflødige udtryksfunktioner, så folk efterhånden ikke længere er i stand til at bruge deres egne ord. Men det skal stoppe. Er du sur, glad eller bekymret så skriv det med ord – og udtryk hvorfor. Det andet er noget barnligt emoji-fis.

5. Bruge hashtags

Facebook er ikke Twitter, og derfor skal du stoppe med at bruge hashtags på førstnævnte, da der er stor forskel på to medier. Da muligheden for # opstod på Facebook, begyndte brugerne fluks af hashtagge i et væk, men siden ingen nogensinde vil søger på f.eks. #anneharligebagtboller, er funktionen ikke bare ligegyldig, den er også fjollet. Derfor skal du holde dig fra # på Facebook.

6. Opmærksomhedskrævende opdateringer

Der findes muligvis ikke noget mere irriterende på Facebook end de brugere, der pludselig skriver et eller andet passivt-aggressivt, men undlader det vigtigste kun for at få folk til at skrive; ’Ej hvad er der sket søde?’ Opdateringer som ’Har simpelthen bare haft den værste dag!’ eller ’Kender I det, når en bestemt person totalt har sviget én?’ skal for Guds skyld stoppe. Skriv i stedet hvad der går jer på.

7. Diktere at andre skal dele det samme som dig

’Put et hjerte i dit status, hvis….’ ’Kopiér og del hvis…’ ’Send den til dine venner hvis…’ Alt for mange har alt for travlt med at sende dét, der bedst kan beskrives som Facebook-kædebreve. Her er tale om opfordringer til at ændre sit profilbillede, dele en bestemt status eller sende et særligt budskab til alle sine Facebook-venner, blot fordi afsenderen synes, at de har en vigtig sag. Det kan handle om alt fra brystkræft til fartsyndere, men selvom budskabet kan være nok så væsentligt, så skal du stoppe med at pådutte andre dine mærkesager.

8. Kærlighedserklæringer til din kæreste

Vi kender alle de vennepar, der på Facebook oversvømmer hinanden med kærlighedserklæringer, nuttede dyrevideoer eller sukkersøde hilsner lige for næsen af alle os andre. Det er ikke fordi, vi ikke kan unde jer jeres rosenrøde parforhold, men nogen ting bør man holde for sig selv. Send derfor en privatbesked til dit hjertes udkårende, næste gang du over Facebook vil dele et gammelt feriebillede af jer eller fortæller, hvor svært det er at undvære ham/hende, mens du er på arbejde.

Æggekage - Opskrift på danmarks bedste æggekage med klassisk tilbehør.