Forskerne med overraskende afsløring: Så længe vil Jorden være beboelig

Marcus Dam

8 timer siden

|

21/05/2025
Teknologi
Shutterstock
Shutterstock
Vi tager det for givet, men uden ilt i luften ville der hverken være mennesker, dyr eller planter.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Jordens atmosfære er med sine 21 procent ilt en livgivende skal – men den varer ikke evigt. En ny undersøgelse løfter sløret for, hvornår tæppet trækkes væk under livet, som vi kender det.

Det skriver FR

Fremtiden er varm – og iltfattig

Det lyder som begyndelsen på en sci-fi-film, men det er ren videnskab. Forskere fra Toho University og Georgia Institute of Technology har i samarbejde med NASA lavet klimamodeller, der viser, at Jorden kun vil have sin iltrige atmosfære i cirka 1,08 milliarder år endnu. Derefter går det stærkt ned ad bakke.

Årsagen? Solen. Den bliver langsomt men sikkert stærkere, og den stigende stråling vil over tid varme Jorden op og skabe kaos i biosfærens følsomme balance. Når temperaturen stiger, forsvinder CO₂ fra atmosfæren – og uden CO₂ går fotosyntesen i stå. Resultatet bliver et dramatisk fald i iltniveauet.

Tilbage til start – og så farvel

Når ilten forsvinder, kommer atmosfæren til at ligne den, Jorden havde for over to milliarder år siden: En ubehagelig cocktail af vanddamp, CO₂ og hydrogensulfid, med spor af brint og helium. Kort sagt: ikke et sted, man har lyst til at tage på charterferie.

Men inden du går i panik og booker billet til Mars sammen med Elon Musk, så husk:.Det her sker ikke i morgen. Eller næste år. Eller om tusind generationer. Der er trods alt over en milliard år endnu med ilt og blå himmel.

Alligevel sætter forskningen vores plads i universet i perspektiv. Jorden er ikke evig – og det liv, vi kender, hviler på en skrøbelig balance. En balance, der med tiden vil tippe. Spørgsmålet er ikke om, men hvornår.

Ads by MGDK