Hackerne kigger på dig, mens du er i bad: 60 % gør intet ved det

Foto: Shutterstock.com

Hvis du ikke ønsker, at hackere skal se dig klæde om eller gå i bad, så bør du tænke mere over din it-sikkerhed. En undersøgelse viser nemlig, at alt for mange danskere ikke gør noget ved en stor risiko.

I takt med at mere og mere af ens hverdag foregår på internettet, er der også mere kriminalitet, der går den vej. Derfor bør man sørge for at beskytte sig selv bedst muligt, når man er på nettet.

Der er nemlig ingen, der er interesseret i, at man får lænset sin bankkonti, fordi man i et uopmærksomt øjeblik kom til at trykke på et forkert link, og der er endnu færre der ønsker, at man bliver overvåget i sine mest intime øjeblikke.

Det er desværre rigtig let for mange hackere, endda de hackere lavest i fødekæden, at se på dig, når du allermindst ønsker det. Det fortæller ingeniørforeningen i en pressemeddelelse. De har nemlig fået foretaget en undersøgelse i samarbejde med IDA og Forbrugerrådet Tænk, og det viser sig, at alt for få danskere har dækket deres kamera til på deres computer.

Læs også

Lægens diagnose: Lisa fik hjerneblødning af oralsex

Det er kun omkring hver tredje dansker, der har sørget for at dække sit kamera til, og det kan give nogle knap så ønskede situationer.

“Det er i dag muligt for hackere på et meget lavt niveau at få adgang til et stort antal computere, for derefter at overvåge folk. Det kan ske ved phishing eller falske hjemmesider, hvor folk uforvarende kommer til at falde i fælden,” fortæller Jørn Guldberg, der er ekspert i it-sikkerhed hos IDA.

Hvis først det lykkes en hacker at få adgang til ens computer, hvor der samtidig er tilkoblet et kamera, så er hackeren altså ikke langt fra at kunne overvåge dig, hvorend du har computeren med dig.

Så uanset om du har en hyggestund med dig selv, eller måske bruger din computer til at høre musik på badeværelset, så vil hackeren have mulighed for at se med, hvis du ikke dækker kameraet til.

“Computeren følger os i dag mange steder, og kan jo eksempelvis bruges til at afspille musik, mens man er i bad, eller er ved at klæde om. Situationer, hvor man umiddelbart tror, at man er alene, og ikke regner med, at andre kigger med. Det kan man ikke altid være sikker på, og når nu det er så nemt at beskytte sig mod lurere, burde flere gøre det,” fortæller han i pressemeddelelsen.

Sådan kan man undgå det

Foruden at investere i diverse antivirusprogrammer til sin computer, eller være påpasselig med hvilken links man trykker på, så er det faktisk meget simpelt at sikre sig mod uvedkommende, der kigger med fra ens kamera.

Man kan nemlig købe et billig klistermærke, der kan sættes over kameraet, når det ikke er i brug, eller også kan man købe en lille såkaldt C-slide, som ikke koster mere end 30 til 40 kroner.

C-slide er en lille plastikenhed, der klæbes på ved siden af ens kamera, og så kan du skyde den lille slide frem og tilbage alt efter om kameraet skal være i brug eller ej. Hver gang du er færdig med at bruge det, skubber du bare slideren for, og så vil en uvedkommende altså ikke kunne følge med i, hvad du foretager dig på den anden side af kameraet.

Undersøgelsen der blev foretaget havde 1.617 svar, og den viste en klar fremgang i, at folk er blevet mere bevidste om deres sikkerhed. Der er dog stadig alt for mange, der ikke gør noget ved det.

Til spørgsmålet om folk tildækkede deres kamera svarede 36 % ja, mens 61 % svarede nej. 3 % svarede Ved Ikke. I 2017 var det blot 22 % der svarede ja, mens hele 74 % svarede nej.

Dækker du dit kamera, når det ikke er i brug?

Læs også

Helt væk! Bilist kørte 100 km/t på dansk landevej... Bremserne virkede ikke

 

Dagens Gossip