Ekspert nægter at vurdere medalje i tv-show: Når du hører hvorfor, vil du forstå

Skrevet af Mathias Busekist

02/04/2024
Foto: YouTube
Der er især én årsag til beslutningen.

Mest læste i dag

I BBC-formatet 'Antiques Roadshow' kommer folk ind med alverdens skidteras, de har fundet i deres hus eller endda i et dødsbo i håbet om at komme til lidt mønt.

Men da en mor med sin datter kom forbi Newby Hall i Yorkshire, England, i 2021, blev en bizar medalje vist frem. En medalje som eksperten Mark Smith nægtede at vurdere.

Duoen fandt medaljen, da de sorterede i en slægtnings ejendele, efter at vedkommende desværre var gået bort tidligere på året, skriver UniLAD.

Moren forklarede, at de fandt en medalje, som havde "tilhørt hendes bedstefar Tommy", samt at medaljens oprindelse og betydning altid har været "lidt af et mysterium".

Smith formåede dog hurtigt at optrevle mysteriet, da han med ét kunne fortælle, at medaljen var blevet fremstillet i 1955, samt at den havnede i Tommys hænder som en gave.

Men hvad kan der være så mørkt og dystert ved en "gave"?

Jo, Smith forklarede, at medaljen betød, at Tommy var hørte til en "meget sjælden gruppe mennesker", fordi de er "overlevende fra koncentrationslejre".

"Det her er i Belgien, og det er et sted som ligger lige uden for Bruxelles, og som alle andre koncentrationslejre er den lige så horribel. Den havde to gaskamre, den havde skydeposter til at henrette folk, den havde galger til at hænge folk og den havde torturkamre. Og den findes endnu."

"Jeres medalje er 10-års jubilæumsmedaljen for befrielsen af koncentrationslejrene, og de blev givet til folk - belgiere - som havde været i koncentrationslejre," fortæller han.

Smith bemærkede, at medaljens forside viser "en fange iført en koncentrationslejruniform", og på bagsiden er der en trekant med et "B", som er det "mærke, der blev syet på koncentrationslejruniformen for at vise, at man var belgier".

"Den kunne have et 'P' for polsk. Og så angav farven, hvad du faktisk var i fangelejr for. Så hvis trekanten er gul, er man jøde, hvis den er sort, er man politisk fange, hvis den er lyserød, er man homoseksuel. Helt igennem forfærdeligt regime," siger han videre.

Eksperten tilføjede, at man i 1955 "startede et program for at registrere navnene på alle, der var omkommet i Holocaust, og det gør de stadig i dag".

Og årsagen til, at Smith nægter at vurdere medaljen, er såmænd ret så smuk.

"Vi giver dig altid en vurdering i Antiques Roadshow, men vi giver ikke vurderinger af Holocaust-memorabel, fordi man ikke kan sætte en pris på, hvad sådan en som Tommy gik igennem for at få tildelt den medalje."