29 år for sent: DNA-beviser sår tvivl om henrettet mands skyld

Foto: The Innocence Project

En amerikansk mand der for 29 år siden blev sigtet for et mord, han indtil sin henrettelse, nægtede sig skyldig i, er nu blevet delvist renset for anklager, efter nye dna-beviser i sagen.

Ledell Lee fra den amerikanske delstat Arkansas, blev i 2017 henrettet ved hjælp af dødelig indsprøjtning, for et mord begået i 1993. Nu er kritiseres dommen efter nye dna-beviser er fundet, her fire år efter mandens død. 

Læs også

Restaurantejer tilbyder indbrudstyv arbejde: 'Hvad ville Jesus gøre?'

Dødsstraffen kritiseres for at være for streng og resulterer i drab af uskyldige mennesker. Der er nu påstande om, at dette har været tilfældet for Ledell Lee, der fastholdt sin uskyld, indtil han blev dræbt af dødelig indsprøjtning i 2017.

Det våben, der blev brugt i den forbrydelse, der førte til Lees dødsstraf, har vist sig slet ikke at have hans fingeraftryk på det, i stedet er en andens fingeraftryk på det.

Før han blev dræbt fortalte den dømte Ledell Lee BBC - “Min døende ord vil altid være, som det har været, jeg er en uskyldig mand,”

Debra Reese blev myrdet i 1993 og var blevet kvalt og slået med et træbat. Flere af Reese's naboer hævdede i retten, at have set Lee gå ind i huset, men fysiske beviser, ud over pistolen, var der ikke mange af i sagen.

Dna-beviserne på våbnet har nu vist sig at tilhøre en anden, hvilket sår tvivl om Lees skyld. Noget hans søster, Patricia Young, der længe som sin bror, fastholdt hans uskyld har udtalt:  

"Vi er glade for der er nye beviser i den nationale DNA-database", siger hun og tilføjer at familien "fortsat håber, at der vil være yderligere oplysninger afsløret i fremtiden."

Nina Morrison, senioradvokat på Innocence Project, forklarede The Washington Post, hvordan disse beviser tilføjer til sagen:

“Mens de opnåede resultater, 29 år efter at beviserne blev indsamlet, viste sig at være ufuldstændige og delvise, er det bemærkelsesværdigt, at der nu er nye DNA-profiler, der ikke var tilgængelige under retssagen eller efter domfældelsesproceduren i Mr. Lees tilfælde,”

På trods af de nye beviser, er det dog langt fra alle der er af den overbevisning, at henrettelsen af Ledell Lee ikke var fuldt berettiget. Flere politikere har udtalt sig om sagen, og både delstatens Attorney General og Guvernør, begge republikanske, afviser de nye beviser som vage og delvist irrelevante. 

"Når du træffer svære beslutninger, når du skal udføre en jurys afgørelse, indser du, at den er blevet gennemgået af Højesteret på alle niveauer," - fortæller Arkansas Guvernør, Asa Hutchinson og tilføjer: 

"De (Højesteretten, red.) bekræfter de overbevisninger, og det er min pligt at udføre loven."

Han bakkes op af Arkansas Attorney General, en form for justitsminister, Leslie Ruthlegde.

“Domstolene har konsekvent afvist Ledell Lee's useriøse påstande, fordi beviserne demonstrerede, uden skyggen af tvivl, at han myrdede Debra Reese ved at slå hende ihjel inde i hendes hjem," 

Efter sin anholdelse i 1993 blev Ledell Lee sigtet i yderligere en mordsag og tre sager om seksuelt overgreb, og det har måske haft en indflydelse på måden denne sag blev behandlet. 

Alle anklager, ud over mordet på Debra Reese, blev Lee frifundet for, og mens politikerne ikke er i tvivl om dommen, mener mange jurister at sagen, og derfor dommen, generelt har lidt under mangelfuld bevisførelse. 

Ledell Lee har nu været død i fire år, og hans navn bliver næppe renset, med mindre familien eller politiet i fremtiden finder afgørende beviser.

Læs også

Følte sig tvunget til at aflive sin hund: Nu bliver de lagt for had