Bakterieudbrud på mere end 10 hospitaler har resulteret i mindst tre dødsfald

Foto: Shutterstock

Flere norske hospitaler har oplevet et bakterieudbrud, som indtil videre har kostet mindst tre patienter livet.

Statens Institut for Folkesundhed i Norge (NIPH) har i dag, d. 25. januar, meldt ud, at mere end 10 hospitaler i landet har problemer med et bakterieudbrud med en hidtil ukendt bakteriestamme. 

Udbruddet blev første gang opdaget på et hospital i november 2021, da tre patienter på Universitetssykehuset Nord-Norge pludselig døde af blodforgiftning.

Læs også

Joe Biden fornærmer journalist med skældsord på live TV: Nu er klippet gået viralt

Alle tre patienter var indlagt på grund af Covid-19, og de blev alle sammen alvorlig syge af en blodforgiftning, som de senere døde af. Senere undersøgelser har vist, at blodforgiftningen skyldes en hidtil ukendt bakteriestamme, som altså nu er fundet på flere andre hospitaler i landet. Det skriver Sosialnytt

Bakterien som har skabt postyret er Pseudomonas Aeruginosa, som er en almindelig bakterie, der trives i vand og fugtige miljøer, og selvom bakterien er kendt i forvejen, så er udbrudsstammen i de mange bakterieudbrud aldrig set før. 

NIPH kan dog berolige med, at bakterien er relativt harmløs og derfor sjældent forårsager sygdom hos raske mennesker. Det er dog stadig en alvorlig situation, da udbruddet er registreret på flere sygehuse, hvor der befinder sig sårbare mennesker.

Dette er et problem, da bakterien kan forårsage alvorlige infektioner hos intensivpatienter og patienter med svækket immunforsvar - for eksempel coronapatienter. 

Efter fundet af udbruddet i slutningen af 2021 oprettede Helse Nord en udbrudsgruppe, som skulle kortlægge udbruddets omfang, og det er netop den gruppe som siden udbruddets start har identificeret i alt 11 patienter på forskellige hospitaler i regionen med samme bakteriestamme. 

NIPH bad efter disse fund de andre regioner i landet om at undersøge, om deres hospitaler havde patienter med samme bakteriestamme, og disse undersøgelser har indtil videre vist, at yderligere 15 patienter i Helse Sydøst og tre patienter i Helse Midtnorge er inficerede med bakteriestammen. 

NIPH har dog ikke været i stand til at fastslå en sammenhæng mellem de mange inficerede patienter, og en undersøgelse, som forhåbentlig skal fastslå, hvad der er skyld i udbruddet, er derfor stadig igang.

Instituttet bidrager således til opsporingsarbejdet ved at koordinere en gruppe bestående af repræsentanter fra alle sundhedsregioner, som skal få overblik over situationen og begrænse udbruddet. 

Gruppen arbejder systematisk med at opspore smitteveje og -kilder, med at finde en eventuel fælles smittekilde og med at iværksætte nødvendige smættebekæmpende tiltag, som skal være med til at stoppe udbruddet. 

Læs også

Forsker forklarer: Derfor får andre i din hustand ikke nødvendigvis corona, selvom du er smittet

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip