Chokerende video: Sådan vil Jorden se ud, hvis al isen smeltede

19/10/2022 20:15

Mathias Busekist

Udland
Foto: Business Insider/YouTube
Foto: Business Insider/YouTube
Folk er blevet splittet over chokerende optagelser, der viser, hvad der vil ske, hvis al isen på Jorden smelter.

Mest læste i dag

Det kræver ikke mere end en David Attenboroughs dokumentarfilm en søndag aften for at indse, at verden så småt er ved at være i en dyster og deprimeret tilstand.

Men skulle du have brug for en ekstra dosis dyster virkelighed for virkelig at få øjnene op for klimakrisens omfang og Jordens potentielt dystre fremtid, så lad denne video tale for sig selv. 

For fire måneder siden afslørede forskere fra University of Maine og British Antarctic Survey, at Antarktis' Doomsday-gletsjer, der er på størrelse med Storbritannien, smelter med den hurtigste hastighed, den nogensinde har gjort i løbet af de sidste 5.500 år.

Den chokerende video kan ses her

Hurtigere end nogensinde

Undersøgelsen viste, at hvis gletsjeren fortsætter med at smelte med samme hastighed, vil vandstanden stige med hele 3,4 meter i løbet af de kommende århundreder. 

Men skulle vandstanden stige med 3,4 meter, hvordan ville Jorden så se ud?

Science Insider har svaret. De har nemlig delt en YouTube-video af, hvordan Jorden ville se ud, hvis den blev isfri.

"Sidste år fik vi at vide, at mange af klimaændringernes virkninger er uoprettelige. Vandstanden er steget med større hastighed år efter år, og det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer vurderer, at det kan stige med endnu en meter eller mere inden udgangen af dette århundrede."

"Som National Geographic viste os i 2013, ville havniveauet stige med 216 fod, hvis al landis på planeten smeltede. Det ville dramatisk omforme kontinenterne og drukne mange af verdens større byer."

Siden da er folk strømmet ind i kommentarerne for at give deres mening om den rystende idé om, at Jorden en dag kan være isfri - nogle tager klimakrisens alvor og den kendsgerning, at Jorden en dag kan være isfri, mindre alvorligt end andre.

"Vandets kraft er utrolig. Vi har set så mange eksempler på det, orkaner, tsunamier osv. Folk tager det stadig ikke alvorligt," skriver en.

"Det er meget skræmmende at se min stat under vandet," kommer det fra en anden. 

"Det er så trist og næsten nervepirrende, at det kan ske, hvis vi ikke gør noget," tilføjer en tredje.