Coronapanik i Kina: Lukker supermarkeder

Foto: Shutterstock

Adskillige byer i Kina har fundet coronavirus på frugter fra Thailand og Vietnam, og det har sendt mange mennesker i isolation, samt lukket flere supermarkeder.

Om cirka en måned skal der afholdes vinter-OL i Beijing i Kina, og landet er derfor ekstra opmærksomme på eventuelle smittefarer for at sikre, at en nedlukning op til OL ikke bliver nødvendig. 

Adskillige kinesiske byer har derfor valgt at indføre kontroller på importeret frugt, da mindst ni byer i Zhejiang og Jiangxi provinserne har rapporteret om frugt med coronavirus. Det skriver South China Morning Post.

Læs også

Verdens første hjerteløse menneske var i stand til at leve uden en puls

Selvom der kun findes meget lidt belæg for, at mennesker kan blive smittet med coronavirus gennem madvarer, så tager den kinesiske regering ingen chancer. 

Det er især dragefrugter fra Vietnam og longan frugter fra Thailand. som er under luppen, og flere supermarkedet er således blevet midlertidigt lukkede, og der er kommet ekstra kontrol med importerede frugter og med frugtmarkeder, som sælger de omtalte frugter. 

Kina er i løbet af coronapandemien blevet kendt for at bruge ekstreme metoder for at holde smitten nede, og i starten af pandemien florerede der således videoer på de sociale medier af kinesiske statsansatte som svejsede opgangsdøre til for at tvinge folk i isolation. 

Helt så slemt står det angiveligt ikke til i denne omgang - endnu - men ABS CBN News skriver, at mere end 1000 indbyggere i byen Shaoxing ifølge en lokal report er blevet beordret at gå i selvisolation, fordi de har været i nærheden af dragefrugter fra Vietnam. 

Beboere i andre byer, som mistænkes for at have solgt eller været i nærheden af de omtalte frugter, er også blevet bedt om at melde sig til de lokale myndigheder for at blive testet og eventuelt gå i isolation. 

Ifølge lokale beboere har mange frugtbutiksejere og kunder, som for nyligt har købt de omtalte frugter, i Zhejiang provinsen fået ordre på at gå i selvisolation, og myndighederne har angiveligt dækket vinduer og døre til i de berørtes hjem med kraftig papirforsegling. 

En anonym kvinde, som bor i Shaoxing, fortæller, at hun snart ikke tør købe frugt i det hele taget i frygt for konsekvenserne. "Jeg er bange, jeg vil ikke købe nogle frugter nu, slet ikke dragefrugt," udtalte hun således og forklarede, at hun for nyligt var blevet tvangstestet for coronavirus, fordi hun havde købt nogle jordbær, som var mistænkt for at være inficeret med virusset. 

Selvom det aldrig er blevet bevist, at virusset kan smitte igennem madvarer som frugt, så vil kinesiske eksperter ikke udelukke, at det er muligt, og der udføres derfor skrappe kontroller. Indtil videre er det stadig tilladt at importere de omtalte frugter, men i september sidste år blev importen af dragefrugter bandlyst i en uge, fordi man havde fundet coronavirus på indpakningen. 

Selvom det endnu ikke er blevet forbudt, så er importen og salget af dragefrugt - og andre frugter - styrtdykket i Kina, og det kan få store konsekvenser for blandt andre Vietnam. Frugt- og grøntsags eksport er nemlig en stor del af landets økonomi, og dragefrugten står for en tredjedel af indtjeningen, som i alt er på cirka $3,27 milliarder. 

Kina er desuden modtager af 65% af Vietnams eksporterede frugter og hele 80% af deres eksporterede dragefrugter, og situationen i landet har derfor store konsekvenser for frugtindustrien i Vietnam.

Læs også

Hertuginde vinder retssag: Får 9 kroner i erstatning

 

 

 

Dagens Gossip