Det første land i verden gør offentlig transport gratis

Offentlig transport kommer til at være gratis fra 2020 i Luxembourg. Foto: Pixabay

Fra 2020 vil det blive muligt at køre gratis med alle former for offentlig transport i Luxembourg. Det gælder både busser, toge og sporvogne. Kunne en lignende model mon være mulig i Danmark?

Busser, tog og sporvogne koster generelt rigtig mange penge at rejse med, og det har også været tilfældet i Luxembourg. Det hører dog snart op, da landet ser ud til at blive det første land i verden, der gør alt deres offentlige transport gratis.

Det kan lade sig gøre, da Xavier Bettel er blevet genvalgt som premierminister i Luxembourg, og han gik til valg på blandt andet at gøre den offentlige transport gratis, så byen kunne blive mere miljøvenlig.

Ved siden af løftet om gratis offentlig transport, så vil regeringen også overveje at gøre cannabis lovligt samt introducere to nye helligdage.

Luxembourg er samtidig navnet på hovedstaden i det lille land. Det er dog et af de lande, hvor der er flest trafikpropper, og det betyder, at befolkningen sidder rigtig længe i kø. Der bor 110.000 mennesker i Luxembourg by, mens hele 400.000 rejser til byen hver dag for at arbejde. En undersøgelse viste, at i 2016 brugte den gennemsnitlige billet 33 timer på at sidde i kø.

I landet Luxembourg er der 600.000 bosatte, men op mod 200.000 bosatte i henholdsvis Frankrig, Belgien og Tyskland krydser hver dag landegrænserne for at køre på arbejde i Luxembourg.

Nye tiltag allerede sat i værks

Det er dog ikke første gang, at regeringen i Luxembourg åbner øjnene for de trafikale problemer, der også betyder, at der udledes utrolig meget Co2. Derfor valgte man allerede at tage nye tiltag i brug i løbet af de seneste år, der blandt andet skulle få flere bilister til at vælge den offentlige transport i stedet for deres egne biler.

Allerede i sommer valgte regeringen at tilbyde gratis offentlig transport for alle børn og unge under 20 år, mens gymnasieelever kunne rejse gratis frem og tilbage mellem deres uddannelse og deres hjem.  Og sidst men ikke mindst, så kan andre rejsende nøjes med at betale 15 kr. for rejser på op til to timer. I et land som Luxembourg der er 2590 km2, så kan du stort set nå fra den ene ende af landet og til den anden for 15 kroner.

Til sammenligning koster en togbillet fra Aalborg til København typisk 400 kroner.

Det er endnu ikke endeligt afgjort, at alt offentligt transport kommer til at blive gratis, da politikerne stadig mangler at få alle detaljerne på plads. Men hvis alt går som det ser ud til, så er planene, at der fra starten af 2020 kommer til at være gratis offentlig transport til alle i Luxembourg.

Det hele store spørgsmål er så, om man også kan benytte sig af den samme model i Danmark, og ville det være en god ide?

Læs også

Lort fundet på alle testede bestillingsskærme fra McDonalds

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip