Disney kan miste rettighederne til Mickey Mouse

Foto: Shutterstock

Disney kan miste rettighederne til Mickey Mouse, der er franchisens absolut mest ikoniske figur, hvis et nyt lovforslag fra republikanerne bliver vedtaget.

Lovforslaget, der er fremsat af Josh Hawley - en republikansk senator - vil reducere antallet af år, man kan beskytte ophavsretten fra 95 år til 56 år.

Bliver det vedtaget, vil Disney straks miste ophavsretten til Mickey Mouse, som blev skabt i 1928.

"Tiden med republikanske uddelinger til Big Business er forbi. Takket være særlige ophavsretsbeskyttelser fra Kongressen, har vågne virksomheder som Disney tjent milliarder, mens de i stigende grad pandrer til aktivister," siger Hawley ifølge Deadline.

Læs også

10-årig pige udsat for vold ved pantautomat i Randers: Var 'for langsom'

Det vil selvsagt være en katastrofe for Disney at miste rettighederne til Mickey Mouse, der indbringer dem store summer i form af licenser.

"Det er på tide at fjerne Disneys særlige privilegier og åbne en ny æra med kreativitet og innovation for alle," siger han efterfølgende. 

Deadline skriver efterfølgende, at det er usandsynligt, at forslaget vil få stor succes, da demokraterne kontrollerer senatet. 

Ifølge Keith Kupferschmid, direktør for Copyright Alliance, at Hawleys lovforslag vil skade amerikansk kultur, da det vil reducere incitamentet for at investere i nye værker."

"Denne lovgivning vil skade millioner af almindelige amerikanere i alle, som er afhængige af ophavsret for deres levebrød. Lovgivningen vil begrænse deres muligheder for at skabe, dele og sælge deres værker," siger han.

Udtalte sig mod lovforslag

Hawleys lovforslag kommer kort tid efter, at en Disney-arving udtalte sig mod republikanernes lovforslag Don't Say Gay, som for nylig blev underskrevet som lov i Florida.

Roy P. Disney, grandnevø til Walt Disney og medstifter af Walt Disney Co., udlovede 500.000 dollars til en LGBTQ+-fortalergruppe for at støtte sit barn Charlee, der er transkønnet. 

"Vores barn, Charlee, er transkønnet og et stolt medlem af LGBTQ+ samfundet," udtalte han.

 "Jeg havde meget få åbenlyst homoseksuelle rollemodeller, og jeg havde bestemt ingen trans- eller nonbinære rollemodeller. Jeg så ikke mig selv afspejlet i nogen, og det fik mig til at føle, at der var noget galt med mig," kommer det fra Charlee, der bruger de/dem-pronominer. 

Dette er en vanskelig tid for mange mennesker i LGBTQ+ samfundet, især trans- og ikkebinære personer, som ofte føler, at de ikke passer ind i et heteronormativt samfund.

For Charlee var det ikke altid let at føle sig som en del af LGBTQ+-samfundet, men de har nu fundet en plads, hvor de føler sig hjemme.

Inden for de seneste år har der været en debat om, hvorvidt ophavsretten bør forlænges eller forkortes

En undersøgelse fra 2017 viste, at 33 procent af amerikanerne mener, at ophavsretten skal forlænges, mens kun 18 procent mener, at den skal forkortes.

Læs også

Ansat i genbrugsbutik sorterede i tøjdonationer: Pludselig gjorde hun et overraskende fund

 

Dagens Gossip